Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Menteri kecewa M'sia didakwa gagal kerjasama dengan Belanda

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai menyangkal laporan Australian News Corp bahawa Malaysia gagal bekerjasama dengan Lembaga Keselamatan Belanda (DSB) dalam proses penyiasatan penembakan jatuh pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH17 tahun lepas.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia bukan sahaja memberi kerjasama kepada DSB, malah melakukan banyak usaha serta bekerjasama rapat dengan lembaga itu.

"Saya kecewa dan sedih mendengar berita seperti ini kerana Malaysia telah memberi kerjasama penuh dalam siasatan itu.

"Memandangkan laporan akhir menyebut dengan jelas bahawa Malaysia telah memberi kerjasama penuh...maka, adalah tidak benar untuk mengatakan Malaysia tidak memberi kerjasama penuh kepada DSB. DSB mendapat sokongan dan kerjasama penuh daripada kami," katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini apabila diminta mengulas perkara itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan penjenamaan semula Institut Vokasional Tunku Abdul Rahman (VTAR), yang sebelum ini dikenali sebagai Institut Kojadi di sini hari ini.

Australian News Corp melaporkan bahawa DSB, dalam laporan penyiasatan teknikalnya dikeluarkan pada 13 Okt, didakwa mengkritik Malaysia dengan berkata negara ini bekerjasama hanya "dalam cara terhad" dalam proses penyiasatan itu.

Mengulas kenyataan Rusia bahawa misil darat ke udara BUK yang menembak jatuh pesawat malang itu bukan milik mereka, Liow berkata Rusia tidak dituduh sebagai pihak yang bersalah dalam kejadian itu.

Katanya apa yang penting adalah membiarkan proses penyiasatan jenayah dijalankan untuk menentukan pihak yang melakukan jenayah itu.

"Rusia tidak perlu menafikannya kerana tiada suatu apa pun dalam laporan itu yang menuding jari kepada Rusia," katanya.

Sejurus selepas laporan itu dikeluarkan, Rusia menyifatkan laporan berkenaan sebagai berat sebelah dan berkata negara itu tidak lagi menggunakan misil BUK sejak 2011.

Kesemua 298 penumpang dan anak kapal penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu terkorban apabila ia ditembak jatuh dari ketiggian 33,000 di ruang udara timur Ukraine yang dilanda konflik pada 17 Julai tahun lepas.

- Bernama

Lihat Komen
ADS