9 dari 10 rakyat Malaysia melancong ke luar negara

Bernama        

Survei menunjukkan lebih ramai rakyat Malaysia melancong ke luar negara dengan sembilan daripada 10 orang berkunjung ke luar negara sejak dua tahun lalu.

Ini menunjukkan peningkatan daripada hasil dapatan yang dilakukan Survei Pengembaraan Global pada 2013 yang mendapati 76 peratus rakyat Malaysia mengembara ke luar negara sejak dua tahun lalu.

Survei itu yang diiktiraf Visa membuat kajian terhadap tabiat dan pilihan 503 rakyat Malaysia dan mendapati pengembara Malaysia secara purata membuat tiga perjalanan masa senang, lebih tinggi sedikit daripada purata dua perjalanan global.

Kenyataan Visa berkata destinasi perjalanan adalah dalam wilayah ini terutama negara jiran dengan Singapura menjadi destinasi utama dalam kalangan rakyat Malaysia diikuti Thailand, Indonesia dan Hong Kong.

Pengurus Visa bagi Malaysia, Ng Kong Boon berkata tempoh masa purata perjalanan rakyat Malaysia ialah tujuh hari dengan jumlah purata yang dibelanjakan ialah US$1,145 (RM4,921) lebih rendah daripada purata serantau atau global.

Pelancong Malaysia juga kurang memilih resot mewah dan lebih gemar menginap di hotel bertaraf satu dan tiga bintang.

-- B ernama

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In