MB dapat kebenaran cabar status sulit 1MDB

   

Permohonan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali dan seorang bekas ahli Umno Muhammad Zahid Md Arip untuk mencabar status sulit laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 kini akan didengar berdasarkan merit.

Ia susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini yang menolak bantahan awal oleh jabatan peguam negara yang mewakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan.

Hakim Datuk Hanipah Farikullah membuat keputusan itu dalam kamar. Kedua-dua permohonan kini akan didengar berdasarkan merit sepenuhnya.

Azmin dan Zahid yang membuat permohonan secara berasingan.

Azmin diwakili oleh peguam kanan Tommy Thomas manakala Mohd Hamiff Khatri Abdulla mewakili Zahid.

Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan dan Shamsul Bolhassan berhujah plaintif tidak mempunyai kedudukan undang-undang dan bahawa permohonan mereka adalah remeh dan menyusahkan.

Azmin yang juga adalah timbalan presiden PKR, tahun lalu memfailkan permohonan semakan kehakiman dan menamakan Najib, Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang dan kerajaan sebagai responden pertama, kedua dan ketiga.

Permohonan itu dibuat bawah Perintah 53 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012 untuk mencabar pengelasan laporan itu sebagai sulit bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.

Beliau juga memohon perintah mandamus untuk memaksa ketiga-tiga responden, ejen dan pegawai untuk mengubah status sulit laporan 1MDB itu, menurut Seksyen 2C daripada OSA, dan memohon laporan itu didedahkan kepada orang ramai.

Permohonan semakan kehakiman perlu mendapat kebenaran terlebih dahulu bagi memastikan permohonan itu bukannya remeh atau menyusahkan.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda