mk-logo
Berita
Jangan terkejar-kejar gelaran Datuk macam BN - Lim

DAP perlu mengutamakan perkhidmatan kepada rakyat dan tidak mengejar pingat dan darjah kebesaran seperti pemimpin pentadbian BN dahulu, maklum Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng hari ini.

"DAP tidak mahu dilihat kita menjadi macam BN dulu di mana ada banyak terkejar-kejar nak cari (pingat) Datuk.

"Saya tak jadi Datuk tapi saya telah jadi pemimpin DAP selama ini. Itu mesej yang kita nak sampaikan.

"Kalau kita nak jadi ahli politik wakil rakyat yang berjaya, yang penting ialah kita mesti beri perkhidmatan kepada rakyat.

"Kami amat menghargai pingat yang diberikan tapi saya rasa yang penting adalah perkhidmatan kepada rakyat dan jangan kita beri apa-apa gambaran yang dahulu nak rebut untuk pingat.

Pemimpin DAP Sabah ambil pingat

"Saya tak akan sebut lagi. Budaya DAP mesti dikekalkan ini mesej saya kita mesti kekal budaya nilai kita khidmat untuk rakyat, jangan jadi pemimpin MCA, penghargaan rakyat adalah lebih penting," katanya di lobi parlimen hari ini.

Isu mengenai DAP menolak pingat dan darjah kebesaran tercetus minggu lalu selepas ADUN di Melaka dan Sabah menerima pingat Datuk.

Semalam, Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke menegur penerimaan pingat tersebut membangkitkan sebab yang sama diutarakan Lim hari ini.

Loke berkata anggota DAP boleh menerima penganugerahan pingat dan darjah kebesaran selepas bersara daripada perkhidmatan.

Bagaimanapun, Pengerusi DAP Sabah, Stephen Wong yang merupakan salah seorang wakil rakyat DAP yang menerima pingat itu dilaporkan FMT enggan memohon maaf kepada parti.

Ketika ditanya jika kenyataan beliau merujuk kepada DAP Sabah, Lim berkata ia ditujukan kepada semua anggota parti.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini