Paling Popular
Terkini

KATA MP | Komposisi orang Melayu Islam dianggarkan sekitar 69 peratus daripada 33 juta penduduk di Malaysia.

Jumlah yang besar ini harus disatukan terlebih dahulu dengan acuan Islam sebelum mengorak langkah membina peradaban baru di negara ini.

Dari segi politik pilihan raya, jumlah pengundi Melayu yang mengundi PAS dan Umno dalam PRU14 lalu adalah sekitar 70 peratus.

Sekiranya jumlah ini digembleng secara positif, maka satu perubahan yang lebih baik akan dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia.

PAS optimis penyatuan Melayu dengan acuan Islam mampu menstabilkan politik dan melonjakkan negara ke arah mercu yang lebih gemilang.

Kekuatan politik Melayu juga akan menjadi benteng ampuh untuk mempertahankan tiang seri negara seperti yang diperuntukkan dalam perlembagaan, seperti Islam sebagai agama persekutuan, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan hak istimewaan orang Melayu dan bumiputera.

PAS juga ingin menegaskan bahawa penyatuan Melayu dengan acuan Islam tidak sesekali mengabaikan kaum lain untuk menganut agama pilihan mereka, menuturkan bahasa ibunda mereka dan menafikan hak ekonomi mereka.

Perkara ini jelas dijamin dalam peruntukan perlembagaan dan tidak berubah.

Penyatuan Melayu sebagai kaum majoriti mesti diposisikan dengan baik. Hal ini bukan hanya untuk kepentingan politik pilihan raya, tetapi untuk kesejahteraan kedaulatan negara.

PAS mahu mengingatkan DAP dan PH supaya tidak mempamerkan dakyah ‘bogeyman’ dengan melabelkan penyatuan ummah sebagai klepto-teokrasi, talibanisme, rasisme dan ekstremisme.

Walhal, pada masa sama DAP begitu rancak mempromosi The Kingdom of God dan The Jesus Manifesto seperti yang diungkapkan oleh Steven Sim (Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Ahli Parlimen Bukit Mertajam - DAP) dalam forum Naratif Malaysia Baru yang diadakan di Kota Damansara, 14 Sept lalu.

Apa yang diperjuangkan oleh PAS dan Umno adalah penyatuan ummah yang lebih inklusif dengan mengutamakan perpaduan orang Melayu dan Islam tanpa prejudis terhadap kaum lain.

Ia selaras dengan tuntutan Islam, perlembagaan dan konteks sejarah dan kepentingan semasa.

Bagaimana pula dengan DAP? Adakah agenda Kristianisasi dalam politik Malaysia satu tindakan yang wajar?

PAS menggesa pihak polis menyiasat penganjuran dan kandungan forum tersebut bagi mengelakkan kecelaruan dalam kalangan rakyat.


TUAN IBRAHIM TUAN MAN ialah anggota parlimen Kubang Kerian dan timbalan presiden PAS.

Tulisan ini tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Lihat Komen
ADS