Malaysiakini
BERITA

Mahathir: Pernah saya beli berlian untuk isteri?

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Jan 2020, 6:18 pagi

Dr Mahathir Mohamad mempertahankan Pakatan Harapan sebagai pentadbiran yang komited membasmi rasuah dan berikrar akan bertindak tegas tindakan terhadap mereka yang terlibat dalam amalan sedemikian, tanpa mengira status mereka.

Bercakap pada sesi bual bicara sempena Forum Integriti Bank Rakyat 2020 yang dikendalikan Pengerusi Bank Rakyat, Noripah Kamso, pagi ini, katanya, negara yang terpalit rasuah akan bergelut untuk maju kerana kos yang melambung.

"Sudah tentu, ramai juga yang kata 'semasa kamu jadi PM kamu juga korup'. Itu tuduhan yang dilemparkan kepada saya, tetapi apakah bukti itu?

"Pernah saya beli berlian atau ambil RM37 juta dan berikan kepada isteri saya? Saya tidak (pernah berbuat demikian).

"Malah, kami hidup secara biasa, rumah saya bukanlah besar sangat tetapi (saya) masih dituduh amalkan rasuah.

“Tetapi kita perlu terima, tuduhan akan dibuat (tetapi) yang penting ialah jangan korup dengan kuasa yang kamu miliki," katanya.

Mahathir menjadi perdana menteri dari 1981 hingga 2003 sebelum memegang peranan itu buat penggal kedua pada 2018.

Mengulas lanjut, beliau mengatakan tidak ada rasuah pada "peringkat tinggi" dalam pentadbiran Pakatan Harapan.

Justeru, katanya memerangi rasuah kekal menjadi keutamaan.

"Mengenai perkara lain, tentu saja (kita) mungkin kurang berpengalaman (dan) memerlukan lebih sedikit masa, tetapi pembasmian rasuah diberi keutamaan oleh kerajaan ...

"Tidak ada sesiapa yang mengatasi undang-undang, jika ada bukti bahawa perdana menteri korup, tindakan harus diambil.

"Rakyat mesti bebas untuk berbincang atau bercakap (dan) menuduh (jika) terdapat bukti. Tetapi sudah tentu, kadang-kadang ada juga mengambil kesempatan kebebasan akhbar untuk membuat maklumat palsu," katanya.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.