BERITA

Syed Azmi: YB, habis musim Covid-19, saya undur tanpa bunyi

Syed Azmi Alhabshi

Diterbitkan
Dikemaskini 27 Mac 2020, 3:01 pagi

ULASAN | Kehadapan YB Rina Harun, Menteri di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dan juga Pengerusi Yayasan Kebajikan Negara.

Saya terima pelepasan sebagai Ahli Pemegang Amanah Yayasan Kebajikan Negara dengan penuh rasa hormat dan akur.

Tidak ada sebab personal tetapi perubahan hala tuju. Saya bukan lantikan politik dan saya juga rasa ada ramai yang lebih baik dan sesuai daripada saya.

Saya juga faham perspektif netizen dan walaupun ramai harapkan menteri terima saya kembali saya rasa kurang molek cadangan tersebut dan kita bergerak maju sama membantu rakyat secara berasingan.

Namun begitu, mengenai YKN, saya mohon benar-benar mohon pihak menteri memberi kelonggaran saya bekerja di bawah payung YKN sehingga musim Covid-19 ini selesai.

Ini kerana saya sudah lama mengenali gerak kerja YKN di lapangan seperti di Pusat Transit Gelandangan dan Anjung Singgah Kuala Lumpur lebih lama daripada saya mengenali YKN.

Ramai rakan saya di sana yang banyak membantu rakan jalanan kami setiap hari dan pelbagai usaha dan inisiatif yang telah kami sama sama saling bantu membantu.

Buat masa kritikal ini, saya seringkali bertanya khabar staf di lapangan mereka macam mana, keluarga mereka macam mana, beban tugas dan risiko yang mereka hadapi dan juga kebajikan kehidupan mereka.

Mereka juga sering cari team NGO lain untuk bantu apa apa pun yang perlu bantuan pantas.

Saya mohon YB Rina Harun, memberi saya peluang menggunakan platform ini agar saya boleh membantu rakan staff YKN di tapak mereka sekarang.

Staf lapangan YKN bukanlah terdiri dari pasukan kepakaran perubatan dan semua mereka berkeluarga. Malah mereka sendiri layak menerima bantuan kebajikan juga sebab risiko tugas mereka amat tinggi.

Jangan lupa dedikasi mereka juga tinggi. Susah nak cari staf macam mereka. Tapi ini tidak bermakna mereka boleh dipijak sesuka hati.

Berilah saya pimpin mereka kalau bukan sebagai ahli pemegang amanah tapi sebagai kawan untuk bukan sahaja memberi semangat tapi tunjuk ajar sepanjang musim yang mencabar ini. Please (tolonglah).

Saya faham mungkin tidak sesuai pihak menteri memberi maklum balas terutama sekali kita tidak pernah kenal dan saya pun tidak tahu cara berhubung dengan pihak menteri kecuali rakan mutual kita di laman sosial.

Takpelah cuma ini sahaja yang ingin saya beri tahu. Harap dibenarkan.

Cadangan mereka di lapangan untuk menggantikan tempat saya sebagai Ahli Pemegang Amanah yang neutral adalah Cikgu Mohd Fadli Salleh dan Tuan Khairul Hakimin Muhammad.

Mereka neutral, banyak membantu orang yang memerlukan kebajikan dan pengikut mereka jauh lebih ramai untuk menaikkan nama dan sokongan pada pihak menteri dan YKN seterusnya. Namun begitu, dengan sesiapa pun saya terima asalkan mahu bekerjasama demi rakyat.

Untuk CEO, saya rasa ada di kalangan mereka dalam ibu peabat YKN yang boleh dididik untuk menerajui YKN, walaupun bagi saya Datuk Paduka Che Asmah (Ibrahim) adalah pilihan tepat dengan time line beliau yang realistik.

Tegur yang batil

Saya tetap akan bekerja dengan pihak Menteri Rina Harun dalam platform lain seperti Pengerusi Pelindungan Kanak-kanak Wilayah Persekutuan dan Putrajaya (namun surat peletakan jawatan pernah di beri tapi tiada maklumbalas), Ahli Lembaga Pelawat Taman Seri Puteri Cheras (yang telah saya menabur bakti sekian lama- mohon pengekalan jika boleh) dan beberapa pos kecil di bawah KPWKM.

Satu perkara yang saya tidak boleh ubah adalah menegur jika ada yang batil dan menyokong usaha yang baik tak kira siapa.

Saya faham rayuan saya ini mungkin tak bertempat tapi saya rakyat biasa dan tak dilatih berprotokol cuma acuan adab hasil didikan mak ayah guru dan masyarakat sahaja yang saya ada.

Tapi saya janji, habis musim Covid-19, saya undur diri sendiri tanpa bunyi.

Maaf jika tidak berkesesuaian, salam hormat.


SYED AZMI ALHABSHI ialah bekas ahli pemegang amanah Yayasan Kebajikan Negara dan setakat ini masih memegang beberapa jawatan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), antaranya Pengerusi Pelindung Kanak-Kanak Wilayah Persekutuan.

Artikel ini asalnya hantaran di media sosial penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.