mk-logo
Berita
Menteri: Isu bekalan air bersih di Kelantan akan diselesaikan
Diterbitkan:  Apr 28, 2020 4:23 PM
Dikemaskini: 8:23 AM

Lebih 261,000 pemilik akaun bekalan air terawat di Kelantan dijangka akan menikmati perkhidmatan bekalan air yang lebih baik berikutan pelaksanaan 33 projek bekalan air dari sekarang sehingga tahun 2025.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man menjelaskan projek bekalan air itu dilaksanakan bagi memfokuskan dua aspek iaitu pembangunan dan menaik taraf Loji Rawatan Air (LRA) serta pengurangan kadar air tidak terhasil.

“Sebanyak 12 projek pembangunan dan menaik taraf LRA melibatkan pembiayaan pinjaman RM176 juta oleh Pengurusan Aset Air Berhad (Paab) dan dua projek dibiayai oleh kerajaan persekutuan di bawah Kementerian Alam Sekitar dan Air (Kasa) dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dengan peruntukan keseluruhan berjumlah lebih RM100 juta.

“Antara projek-projek yang sedang dilaksanakan termasuk pembinaan LRA Merbau Chondong, LRA Tanjung Mas, LRA Felda Chiku, LRA Kampungg Telok, LRA Tualang dan 18 projek LRA mini.

“Pelaksanaan projek ini sangat penting bagi meningkatkan liputan bekalan air terawat yang kini berada pada tahap 68 peratus di kawasan bandar dan 72 peratus di kawasan luar bandar,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Terdahulu, Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yakob mengumumkan bahawa kerajaan negeri itu akan menambah sebanyak 242 tangki air statik mengatasi gangguan bekalan air sepanjang bulan Ramadan ini.

Jelasnya, kerajaan negeri sebelum ini menyediakan lebih 100 tangki statik yang menjadikan keseluruhan hampir 400 tangki setakat ini.

Sementara itu, Tuan Ibrahim turut menambah bahawa kerajaan persekutuan melalui Kasa akan memperuntukkan geran RM69.95 juta bagi pelaksanaan Program NRW Kebangsaan (Pendekatan 1).

Selain itu, lebih RM200 juta melalui pembiayaan PAAB juga bakal diperuntukkan bagi program penggantian paip yang sedang dan akan dilaksanakan sehingga tahun 2023 yang merupakan sebahagian dari pembangunan modal berjumlah RM400 juta yang telah diluluskan.

“Pelaksanaan projek ini penting untuk mengurangkan kadar NRW Kelantan yang mencatat paras 50.8 peratus pada tahun 2019,” katanya.

Tambahnya, kerajaan negeri tersebut juga akan melabur RM30 juta bagi pelaksanaan 16 projek membaik pulih telaga dan pembinaan LRA mini di Pintu Geng, Perol, Ketereh, Wakaf Bharu, Kelar dan Telok Mesira.

“Kementerian ini akan meneruskan kerjasama yang sedia terjalin erat dengan pentadbiran negeri Kelantan dalam memastikan bekalan air terawat yang berkualiti kepada seluruh rakyat Kelantan,” katanya lagi.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS