Malaysiakini
BERITA

‘Beta telah minta Dr M tidak letak jawatan’

Diterbitkan
Dikemaskini 18 Mei 2020, 6:56 pagi

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini mendedahkan bahawa baginda telah meminta Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak meletak jawatan sebagai perdana menteri pada 24 Feb lepas.

Namun beliau tetap dengan keputusannya, titah Seri Paduka dalam Titah Diraja pada Istiadat Pembukaan Penggal Ketiga Parlimen ke-14 di Bangunan Parlimen di Kuala Lumpur.

Susulan landskap politik negara pada 24 Feb yang digegarkan dengan peletakan jawatan Perdana Menteri ketujuh itu, Al-Sultan Abdullah bertitah baginda menerima menghadap Dr Mahathir pada hari yang sama.

“Dalam pertemuan tersebut, Beta telah meminta Yang Berhormat Tun Dr Mahathir bin Mohamad untuk tidak meletak jawatan. Namun beliau tetap dengan keputusannya. Oleh yang demikian, Beta bertanggungjawab untuk melantik seorang Perdana Menteri yang baharu sepertimana yang dikehendaki oleh Perlembagaan Persekutuan,” titah Seri Paduka.

Al-Sultan Abdullah bertitah Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa budi bicara kepada baginda untuk melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat baginda mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat.

“Pada 25 dan 26 Feb Beta telah mengadakan sesi pertemuan secara berseorangan dengan ahli-ahli Dewan Rakyat untuk menilai sendiri sokongan kepercayaan mereka. Pada 29 Feb, Beta telah menitahkan semua parti politik yang mempunyai wakil dalam Dewan Rakyat untuk mencalonkan nama seorang ahli Dewan Rakyat sebagai bakal Perdana Menteri.

“Atas permintaan beberapa ketua parti politik, Beta telah berkenan pula untuk melanjutkan tempoh masa bagi parti-parti politik mengemukakan pencalonan mereka agar masa yang cukup diberikan dalam mereka membuat perhitungan secara demokrasi,” titah Seri Paduka.

Yang di-Pertuan Agong bertitah kemelut politik negara tidak boleh dibiarkan berlarutan dan berpanjangan tanpa ada penghujungnya.

“Lantaran itu, setelah melalui semua proses tersebut; dan selaras dengan Perlembagaan Persekutuan; Beta telah mendapati Yang Amat Berhormat Tan Sri Muhyiddin bin Haji Yassin telah mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat dan dengan demikian selayaknya dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan.

“Sesungguhnya, beta telah menggalas amanah dengan telus dan adil selaras dengan konsep Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen yang menjadi tunjang amalan negara kita,” titah Al-Sultan Abdullah.

- Bernama

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.