Malaysiakini
BERITA

Terengganu umum warga emas dapat pencen RM50 sebulan

Diterbitkan

Kerajaan Terengganu dilaporkan meluluskan pemberian wang pencen sebanyak RM50 sebulan kepada warga emas yang layak serta cukup syaratnya.

Menurut portal Harakah Online yang memetik Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat, pemberian wang pencen kepada warga emas adalah sebagai memenuhi janji manifesto Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, lalu.

“Skim ini hanya dibuka kepada warga emas berumur 60 tahun ke atas yang tiada sumber pendapatan tetap lain.

“Penerima akan ditentukan melalui analisis data yang ada di pejabat daerah.

“Bakal penerima pencen dipastikan bukan penerima bantuan bulanan daripada mana-mana agensi kerajaan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat, Majlis Agama Islam dan Adat Terengganu (Maidam), Perkeso dan penerima pencen sedia ada,” katanya seperti dipetik portal itu.

Hanafiah berkata, borang permohonan skim pencen warga emas itu akan diedarkan melalui Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK).

Tiada butiran lain yang diberikan.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan