Malaysiakini
BERITA

IGP, tiga yang lain mohon batal saman Indira

Hidir Reduan Abdul Rashid

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Jan 2021, 6:52 pagi

Ketua Polis Negara (IGP) dan tiga yang lain memohon untuk membatalkan saman M Indira Gandhi berhubung dakwaan bahawa polis gagal menangkap bekas suaminya dan mengembalikan anak perempuan mereka, Prasana Diksa.

IGP, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan mengemukakan permohonan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan menyerahkan surat kausa kepada Indira, yang juga merupakan seorang guru tadika hari ini.

Peguam Indira, Rajesh Nagarajan mengesahkan bahawa keempat-empat defendan mengemukakan permohonan untuk membatalkan saman berkenaan.

"Defendan mendakwa bahawa ada pemantauan di Mahkamah Tinggi Ipoh dan oleh itu saman sivil (oleh Indira) harus dibatalkan," kata Rajesh setelah pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Indira menyaman keempat-empat responden atas dakwaan polis gagal mengesan Muhammad Riduan Abdullah, menangkapnya, dan menyerahkan semula Prasana kepadanya.

Prasana masih kanak-kanak ketika bapanya - sebelum itu dikenali sebagai K Pathmanathan - melarikannya pada tahun 2009 setelah memeluk agama Islam.

Riduan dan Indira menggunakan saluran undang-undang setelah Riduan secara sepihak menukarkan agama Prasana dan dua anak mereka kepada Islam.

Menurut saman yang dikemukakan Indira Gandhi, IGP didakwa gagal mematuhi dua perintah Mahkamah Tinggi Ipoh yang dikeluarkan pada 30 Mei 2014.

Perintah pertama adalah perintah komital agar Riduan dipenjarakan kerana gagal menyerahkan Prasana kepada Indira.

Perintah kedua pula adalah untuk mengambil Prasana daripada Riduan dan menyerahkannya kepada Indira.

Indira mendakwa IPG selaku defendan pertama telah melakukan ‘tort nonfeasance’ di pejabat awam, manakala defendan kedua, ketiga dan keempat bertanggungjawab secara vikarius bagi tort nonfeasance yang dilakukan defendan pertama.

Dia juga menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan serta faedah lain yang dianggap wajar oleh mahkamah.

Saman itu ditetapkan untuk pengurusan kes berikutnya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 19 Februari.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.