Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Kalau PAS masih bersama PN, kita terpaksa lawan - Ku Li

BN sedia bertanding secara solo meskipun terpaksa berdepan dengan PAS dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15, kata veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah.

Jelas Pengerusi Jemaah Penasihat Umno itu, dia yakin BN mampu mencipta kemenangan meskipun bergerak sendirian sekiranya PAS memutuskan kekal bersama Perikatan Nasional (PN).

"Kita selalu bertanding solo... Kalau tak yakin (menang) macam mana kita nak bertanding? Memanglah, kita sebelum ini pun kita bertanding solo," katanya ketika ditemui selepas ucapan dasar presiden Perhimpunan Agung Umno 2020, di PWTC, Kuala Lumpur, hari ini.

Ditanya sama ada keputusan BN untuk bertanding secara solo akan mengguris hati PAS, Tengku Razaleigh yang juga dikenali sebagai Ku Li berkata sehingga kini Umno masih bersama parti itu.

"Itu terpulang kepada PAS kerana kita bersikap bersama dengan dia dalam Muafakat Nasional (MN). Tetapi selepas kita buat keputusan tarik diri daripada PN dan menteri-menteri kita (Umno) akan berhenti daripada menjadi menteri, timbalan menteri, daripada menjadi pengerusi GLC, lantikan kerajaan PN, kita tidak ada kena mengena lagi dengan PN.

"Oleh kerana itu, kita akan melawan. Kalau PAS masih ada di situ (bersama PN), kita lawanlah dia. Apa nak buat," katanya lagi.

Terdahulu ketika menyampaikan ucapan dasar, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata BN bersedia untuk menghadapi PRU-15 secara bersendirian.

Katanya, ia bagi membolehkan Umno kembali menjadi kuasa politik dominan selepas PRU-15 dengan memenangi banyak kerusi.

"Memahami realiti politik semasa, BN seharusnya bersiap-siaga. BN telah memutuskan akan menghadapi PRU-15 secara bersendirian.

"Biar saya jelaskan, once and for all, untuk Umno menjadi dominan semula selepas PRU-15, pertamanya, kita mesti menang kerusi terbanyak. Kedua, BN perlu menentukan parti mana yang benar-benar ikhlas dan jujur untuk membentuk kerajaan bersama kita," kata Ahmad Zahid.

Dalam pada itu Tengku Razaleigh berkata, jika PAS masih bersama Umno parti itu perlu mencari formula bagi mengelak pertembungan.

Sementara itu, bekas setiausaha agung BN, Annuar Musa berkata sudah menjadi hak presiden untuk menyatakan pendiriannya bahawa BN akan bertanding secara solo.

Bagaimanapun, kata Annuar, terpulang kepada perwakilan untuk menilainya.

"Ya hak presiden untuk memasukkan dalam ucapan dasar dan terserah kepada Umno, terserah pada perwakilan nak bertanding solo. Sekurang-kurangnya presiden buat penjelasan nak bertanding solo.

"Sebelum ada ini kita tengok ada nak bekerjasama dengan orang itu, orang ini. sekurang-kurangnya presiden buat penjelasan pendirian beliau dan terpulang pada ahli-ahli untuk buat penilaian," katanya.

  • Laporan bersama Kow Gah Chie, Haspaizi Zain, Ng Xiang Yi, Ramieza Wahid dan Low Choon Chyuan 
Lihat Komen
ADS