mk-logo
Berita
Polis tahan empat individu, nafi tokong dirobohkan
Diterbitkan:  Sep 28, 2021 3:37 PM
Dikemaskini: 3:58 PM

Polis menafikan sebuah tokong dirobohkan dalam satu insiden rusuhan yang menyaksikan sekumpulan individu menyerang mesin jentolak dan anggota polis di Salak Selatan hari ini.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Muhammad Idzam Jaafar berkata, kejadian bermula apabila pihak Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Kuala Lumpur menjalankan operasi untuk membina pagar penghadang bagi membina jalan untuk dijadikan laluan ke sekolah.

Menurutnya, semasa operasi sedang dijalankan, terdapat lebih kurang 30 orang lelaki dan wanita membawa kayu dan besi bagi menghalang mesin jentolak dan menyerang anggota polis.

"Kumpulan ini telah bertindak menghalang dan memecahkan mesin jentolak selain menyerang anggota polis yang bertugas di tempat kejadian.

"Dalam insiden tersebut pihak polis telah menahan (4) individu berumur antara 19 tahun hingga 50 tahun bagi membantu siasatan," katanya.

Terdahulu, tular rakaman video di media sosial yang mendakwa sebuah tokong Cina dirobohkan.

"Satu video berkaitan isu ini telah dimuat naik di laman Facebook bagi tujuan meraih simpati dan dieksploitasi.

"Sehubungan dengan itu pihak polis menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi, andaian atau pendapat yang boleh menimbulkan kekeliruan, kegusaran dan menggugat ketenteraman awam," kata Muhammad Idzam.

Katanya, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berkaitan diminta untuk menghubungi ASP Mohamad Sukri Bin Ishak (Pegawai Penyiasat Kanan) di talian 013-2165881 atau mana-mana Balai Polis yang berdekatan

Kes disiasat di bawah Seksyen 148 dan Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini