Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Lawatan Jokowi: Isu buruh, hubungan sempadan dijangka jadi tumpuan

Lawatan rasmi sulung Presiden Indonesia Joko Widodo ke Malaysia di bawah kerajaan Madani dijadualkan pada Khamis, 8 Jun.

Ini dua minggu lebih awal daripada yang dibincangkan sebelum ini dengan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim, menurut sumber yang rapat dengan perkara itu.

Antara isu yang secara konsisten dibangkitkan oleh kedutaan negara itu ialah keperluan untuk meningkatkan keselamatan dan menentang pelanggaran hak buruh warga Indonesia yang bekerja di Malaysia.

Dipercayai bahawa presiden akan membangkitkan kebimbangannya berhubung perkara itu semasa lawatannya. .

Perkembangan ini hadir ketika pusat perlindungan di Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur sentiasa beroperasi pada tahap maksimum untuk memuatkan 120 penghuni.

Memandangkan kerajaan Indonesia perlu memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyatnya yang bekerja di luar negara, perlindungan hak buruh telah membentuk elemen terpenting dalam hubungan dua halanya dengan Malaysia.

Presiden Indonesia itu yang juga dikenali sebagai Jokowi diketahui membangkitkan isu ini sebagai perbincangan pertamanya setiap kali bertemu delegasi Malaysia.

Jokowi membangkitkannya semasa lawatan sulung Anwar sebagai perdana menteri Malaysia ke Indonesia pada Januari dan sekali lagi bulan lepas apabila kedua-dua pemimpin itu bertemu semasa sidang kemuncak Asean ke-42 di Labuan Bajo, Nusa Tenggara Timur di Indonesia.

Pembekuan buruh yang dikenakan oleh Indonesia tahun lepas meletakkan hubungan Malaysia-Indonesia pada persimpangan kritikal sehingga perjanjian dua hala yang komprehensif untuk penggajian dan perlindungan pekerja rumah tangga ditandatangani pada April.

Ini adalah di tengah-tengah isu kekurangan pekerja ketika industri bergelut untuk pulih daripada kesan perintah kawalan pergerakan yang dilaksanakan untuk memerangi wabak Covid-19 yang bermula pada 2020.

Dalam temu bual sebelumnya dengan Malaysiakini, Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono menekankan bahawa sekurang-kurangnya 50 peratus daripada mereka yang mencari perlindungan di pusat perlindungan di Kuala Lumpur telah dinafikan gaji mereka secara tidak adil.

Pekerja yang mencari perlindungan di pusat perlindungan itu melarikan diri dari keadaan buruh paksa, penderaan dan penyeksaan. Walau bagaimanapun, Jabatan Buruh lambat menangani isu mendapatkan semula gaji yang tidak dibayar terutamanya jika pekerja tidak berdokumen.

Sementara itu, lawatan Jokowi juga dijangka diisi dengan pemeteraian dua perjanjian sempadan maritim penting antara kedua-dua negara.

Dilaporkan bulan lalu bahawa Perjanjian Melintasi Sempadan (BCA) dan Perjanjian Perdagangan Sempadan (BDA) sedia untuk ditandatangani.

Lihat Komen
ADS