Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Notis kekosongan kerusi DUN Jepak diserahkan kepada SPR
Diterbitkan:  Sep 19, 2023 4:04 AM
Dikemaskini: 4:04 AM

Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak hari ini telah memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai kekosongan di kerusi DUN Jepak berikutan kematian penyandangnya Datuk Talib Zulpilip, Jumaat lepas.

Speaker DUN Sarawak Tan Sri Mohamad Asfia Awang Nassar berkata beliau telah menghantar notis pemakluman kekosongan secara rasmi melalui e-mel kepada Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Ghani Nassar, selaras dengan Perkara 21 (5) Perlembagaan Negeri Sarawak.

Mohamad Asfia Awang Nassar

"Selaras dengan Perkara 21(5) Perlembagaan Negeri Sarawak, apabila kerusi ahli yang dipilih telah kosong atas apa-apa sebab selain daripada pembubaran, kekosongan itu hendaklah, dalam tempoh 60 hari dari tarikh yang dipastikan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa terdapat kekosongan, diisi melalui pilihan raya mengikut peruntukan Perlembagaan ini,” katanya.

Pada sidang media di Kuching, Asfia berkata penggal DUN Sarawak ke-19 hanya akan tamat pada 14 Feb 2027 dan memandangkan kekosongan luar jangka itu berlaku lebih dua tahun sebelum pembubaran DUN secara automatik, maka Pilihan Raya Kecil (PRK) perlu diadakan.

“Memandangkan kekosongan luar jangka ini berlaku melebihi tempoh dua tahun sebelum pembubaran dewan (DUN) secara automatik, maka pilihan raya kecil perlu diadakan berdasarkan Perkara 21 (5) Perlembagaan Negeri Sarawak,” katanya.

- Bernama

Lihat Komen
ADS