Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Polis digesa siasat semula kes kematian perekrut warga Nepal

Polis Diraja Malaysia digesa membuka siasatan baru ke atas kematian seorang perekrut warga Nepal yang mengunjungi Malaysia untuk menangani isu visa kerja yang tidak dapat diselesaikan oleh rekrutnya semasa krisis pengangguran warga asing, awal tahun ini.

Bekas ahli parlimen, Charles Santiago mempersoalkan dakwaan polis bahawa “tiada unsur khianat” dalam kematian Rinji Rai, 47, dengan alasan keraguan, terutamanya memandangkan kaedah penipuan yang didedahkan dalam laporan Malaysiakini berkaitan kuota warga asing.

“Polis perlu membuka semula siasatan mengenai kematian misteri Rinji.

"Hujah 'tiada unsur khianat' kelihatan meragukan dalam menghadapi pendedahan yang mendedahkan kelulusan tidak beretika bagi kuota untuk pekerja asing yang diperoleh melalui dokumen palsu," kata Charles melalui ciapan di X.

Siasatan Malaysiakini terhadap permohonan kuota warga asing mendapati beratus-ratus pekerja direkrut di bawah kuota yang diperoleh menggunakan dokumen palsu, yang kemudiannya tiba di negara ini hanya untuk menganggur selama berbulan-bulan.

Rinji dikatakan datang ke Malaysia dengan harapan dapat menyelesaikan masalah itu dan seterusnya mendapatkan pekerjaan untuk rekrutnya.

Tiga hari selepas dia tiba di Malaysia, pada 7 April, Rinji ditemui mati di dalam tandas asrama di mana pekerja asing Nepal dan Bangladesh yang menganggur ditempatkan, di Nilai.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi PSM S Arutchelvan berpendapat kes itu akan diselesaikan dengan berkesan melalui inkues kematian Rinji.

"Jabatan Peguam Negara perlu memulakan inkues terhadap kematian Rinji," katanya kepada Malaysiakini.

Balu Rinji, Indrasuwa Rai, 46, dan Persatuan Agensi Pekerjaan Asing Nepal percaya dia meninggal dunia akibat keadaan misteri dan mahu kes itu disiasat sebagai pembunuhan.

Charles berkata kelemahan peraturan yang didedahkan dalam laporan itu perlu ditangani.

Semakan Malaysiakini mendedahkan kontrak yang disertakan dengan pensijilan duti setem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang sah, berfungsi sebagai nota perlindungan, tidak wujud.

Walaupun menjadikan kontrak itu kelihatan sah, LHDN berkata ia tidak mempunyai kewajipan untuk mengesahkan maklumat yang diberikan oleh pemohon sijil duti setem. Ini membuka ruang untuk eksploitasi.

"Sudah tiba masanya untuk menutup jurang kawal selia dan memastikan syarikat bertanggungjawab," kata Charles.

Di samping itu, dalam menangani akauntabiliti agensi kerajaan yang berkaitan, Charles menegaskan bahawa kekurangan maklum balas adalah jelas berlaku.

“Walaupun serius isu yang dibangkitkan, Jabatan Imigresen dan Jabatan Tenaga Kerja tidak memberi maklum balas.

“Ketelusan dan akauntabiliti adalah penting dalam menangani masalah sistemik dan memastikan keadilan untuk mangsa,” katanya sambil menandai Menteri Sumber Manusia V Sivakumar dan Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail, dalam catatannya.

Lihat Komen
ADS