Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Fahmi guna akhbar sampaikan saman fitnah terhadap Papagomo

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil menggunakan akhbar sebagai perkhidmatan gantian untuk menyampaikan saman fitnahnya terhadap penulis blog Wan Muhammad Azri Wan Deris, yang lebih dikenali sebagai Papagomo.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Fahmi selaku plaintif untuk perkhidmatan gantian itu dua minggu lalu.

Ini berikutan pasukan peguam Fahmi tidak dapat menyerahkan salinan saman itu kepada Wan Muhammad Azri yang dikaitkan dengan dakwaan menteri itu memberi ceramah politik di sebuah masjid di Rawang.

Ketika dihubungi hari ini, peguam Asheeq Ali Sethi Alivi (gambar, bawah) yang mewakili Fahmi mengesahkan mahkamah sivil membenarkan permohonan itu pada 6 Nov.

Peguam itu berkata pemberitahuan saman terhadap Azri disiarkan oleh sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini sebagai sebahagian daripada perintah mahkamah.

Secara amnya, apabila prosiding undang-undang difailkan terhadap defendan, salinan saman itu mesti diserahkan secara peribadi kepada defendan.

Walau bagaimanapun, undang-undang membenarkan plaintif beralih kepada perkhidmatan gantian jika salinan saman tersebut tidak dapat disampaikan terus kepada defendan.

Azri mempunyai 14 hari untuk hadir ke mahkamah bagi memberi maklum balas terhadap saman fitnah Fahmi.

Kegagalan defendan untuk menghadirkan diri dalam tempoh tersebut mungkin memberi laluan kepada plaintif untuk memfailkan penghakiman ingkar kehadiran (JID) terhadap defendan.

Pada 5 Sept, ahli parlimen Lembah Pantai itu memfailkan saman fitnah berhubung tuduhan membuat ceramah politik di masjid bukan sahaja terhadap Azri tetapi juga terhadap penceramah bebas Ahmad Dusuki Abd Rani dan pemilik akaun Facebook N13 Kuang, Mohd Fauzan Madzlan.

Bernama melaporkan pernyataan tuntutan Fahmi sebagai mendakwa bahawa ketiga-tiga defendan telah menerbitkan perkataan fitnah dengan menuduhnya menyalahgunakan tempat ibadat untuk berkempen bagi pilihan raya dan bertindak melanggar titah Sultan Selangor.

Fahmi mendakwa perkataan fitnah itu disiarkan di TikTok dan Facebook Azri pada 1 Ogos manakala Facebook Fauzan serta akaun Facebook dan Instagram Dusuki menyiarkan kenyataan itu pada 31 Julai.

Penceramah Ahmad Dusuki Abd Rani.

Fahmi berhujah kenyataan ketiga-tiga pihak yang disaman itu tidak berasas dan Majlis Agama Islam Selangor mengesahkan dia tidak menyampaikan sebarang ucapan politik di masjid itu.

Fahmi mendakwa kenyataan itu bertujuan mencemarkan nama baiknya demi meraih publisiti murahan atau menimbulkan sensasi dalam arena politik negara serta mencemarkan nama baiknya sebagai ahli parlimen dan menteri.

Fahmi berhujah surat tuntutan telah dihantar kepada tiga individu untuk mereka menarik balik kenyataan berunsur fitnah, membayar ganti rugi dan menerbitkan permohonan maaf, tetapi tidak ada yang melakukan seperti yang diminta.

Dia menuntut ganti rugi am, teruk atau teladan dan injunksi untuk menghalang defendan daripada mengulangi atau menyebabkan penyiaran semula kenyataan itu.

Fahmi juga mahu ketiga-tiga defendan menarik balik kenyataan daripada akaun media sosial mereka dan mengeluarkan permohonan maaf melalui semua media massa dan media dalam talian, dengan dirinya mesti bersetuju terhadap kandungan permohonan maaf itu.

Lihat Komen
ADS