Malaysiakini
Malaysiakini BERITA

Norza: Khairy ada segala-galanya untuk jadi pemimpin

Muda Mohd Noor

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Khairy Jamaluddin mempunyai segala-galanya untuk menjadi seorang pemimpin - berkualiti, berpendidikan, cepat belajar, mempunyai idea baru, kreativiti dan sangat kritikal, kata Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Mohamad Norza Zakaria.

Khairy juga boleh berdebat dengan sesiapa sahaja dan kualiti sedemikian menjadikan Khairy lebih baik daripada orang lain, kata Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan itu, yang juga rakan karib menantu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Berdasarkan ini beliau boleh mengenepikan sesiapa sahaja yang kamu namakan di antara pemimpin baru dalam Pemuda Umno," katanya dalam temubual khas dengan malaysiakini di pejabatnya di Putrajaya, Isnin lalu.

Khairy, katanya, dianggap seorang pemimpin terbaik kerana kualiti kepimpinan yang ada pada dirinya.

Norza yang juga Setiausaha Politik Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yaacop, berkata beliau membuat penilaian ini berdasarkan merit dan bukannya kerana Khairy menantu Perdana Menteri.

"Saya pernah dicabar supaya menentang Khairy untuk jawatan Naib Ketua Pemuda Umno tetapi saya menarik diri dan memberi jawatan tersebut kepada beliau kerana ciri-ciri yang saya sebutkan tadi.

"Kemudian orang bercakap, Khairy memberi itu dan ini kepada saya tetapi bila kami bersama, tidak ada pula orang kata macam tu," kataya lagi.

Diterima akar umbi

Norza berkata, Khairy seorang yang berkerja kuat dan sentiasa turun melihat semua bahagian serta berdepan dengan pelbagai kritikan.

Bagaimanapun, tambahnya, Khairy berjaya menanganinya dan akhirnya beliau dihormati oleh ahli-ahli di peringkat akar umbi.

Sehubungan itu, katanya, tidak ada masalah Khairy untuk mengetuai Pemuda Umno jika Datuk Hishammuddin Hussein) bertanding jawatan naib presiden.

"Apabila Khairy dilantik sebagai Exco Pemuda Umno, beliau hanyalah berkhidmat sebagai seorang pegawai khas kepada Timbalan Perdana Menteri (Abdullah) ketika itu.

"Beliau sebenarnya bekerja di bawah saya, (dalam) biro pendidikan ketika itu. Ketika itu reformasi memuncak, saya bawa Khairy ke universiti dan diboo tetapi kerjasama kami sangat bagus.

"Saya perhatikan kawan saya ini mempunyai masa depan, mempunyai kualiti generasi X, malah lebih baik dari saya," kata Norza.

Khairy memegang jawatan naib ketua Pemuda Umno tanpa bertanding dalam pemilihan parti itu pada 2004.

Esok: Meritokrasi dalam Umno