Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Trump dakwa Raja Charles lebih lantang tolak nuklear Iran
Diterbitkan:  Apr 29, 2026 12:30 PM
Dikemaskini: 4:30 AM

Presiden Donald Trump mendakwa pada Selasa bahawa Raja Charles tidak mahu Iran memiliki senjata nuklear, sekali gus membawa subjek konflik Asia Barat yang mencabar ke dalam kenyataan di majlis makan malam rasmi Rumah Putih sempena kunjungan diraja itu.

Acara itu diadakan pada hari kedua lawatan empat hari ke Amerika Syarikat (AS) ketika hubungan kedua-dua negara sedang tegang, selepas Trump berulang kali mengkritik Perdana Menteri Britain Keir Starmer berhubung apa yang didakwa Trump sebagai kurangnya bantuan dalam melaksanakan perang Iran.

"Kami sedang melakukan sedikit kerja di Timur Tengah sekarang dan kami melakukannya dengan sangat baik," kata Trump yang dipetik oleh Reuters pada majlis makan malam itu.

"Kami telah mengalahkan lawan tersebut secara ketenteraan, dan kami tidak akan membiarkan lawan itu — Charles bersetuju dengan saya lebih daripada saya sendiri — kami tidak akan membiarkan lawan itu memiliki senjata nuklear."

Reuters melaporkan dalam kenyataannya sendiri selepas ucapan Trump, Charles tidak bercakap mengenai Iran atau perang tersebut. Raja bukanlah jurucakap bagi kerajaan British.

Ditanya mengenai kenyataan di majlis makan malam itu, Kedutaan British di Washington merujuk Reuters kepada Istana Buckingham, yang tidak segera menjawab permintaan untuk ulasan.

Dalam ucapan kepada Kongres sebelum ini, Charles tidak menyebut secara langsung mengenai perang Iran, tetapi merujuk kepada kritikan Trump terhadap Nato, menekankan kepentingan bantuan AS yang berterusan untuk Ukraine dalam perangnya dengan Rusia, serta bahaya memencikan diri.

Kedua-dua Britain dan AS mengekalkan pendirian selama bertahun-tahun bahawa Tehran tidak sepatutnya membangunkan senjata nuklear.

Tehran, yang tidak mempunyai senjata nuklear, menafikan sedang mendapatkannya tetapi berkata ia mempunyai hak untuk membangunkan teknologi nuklear bagi tujuan keamanan, termasuk pengayaan, sebagai pihak dalam Perjanjian Pengawalan Senjata Nuklear.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS