Seorang bekas penyampai berita TV3 dan anaknya nyaris maut apabila rumah mereka dijilat api pada petang tadi.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Baharuddin Mat Taib berkata, dalam kejadian pada 4.06 petang di Jalan Landak Seksyen 20 di Shah Alam, mangsa, Nasharuddin Tajuddin, 57 dan anak lelakinya yang berusia 21 tahun bagaimanapun berjaya menyelamatkan diri dengan menggunakan pintu belakang rumah.

"Polis menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian berkenaan daripada seorang individu telah menghubungi talian kecemasan MERS999 yang memaklumkan rumah jirannya sedang terbakar dan mengarahkan agar anggota keselamatan memberi bantuan.

"Setibanya anggota kami ke lokasi dapati tiga buah jentera bomba dengan kekuatan 30 anggota telah sampai dan telah berjaya memadamkan kebakaran," katanya dalam satu kenyataan di Shah Alam hari ini.

Tambah Baharuddin siasatan awal bomba mendapati kebakaran dipercayai bermula dari hadapan rumah, mungkin berpunca dari penyaman udara atau dari kenderaan mangsa.

"Kebakaran telah memusnahkan ruang tamu rumah berkenaan dan dua buah kenderaan milik mangsa turut telah terbakar teruk dan mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya.

- Bernama