Tak logik dakwat kekal untuk p'raya kecil

       

Cukup-cukuplah dengan penipuan demi penipuan yang dilakukan SPR untuk menutup kegagalan sistem dakwat kekal, rakyat terus diperbodohkan lagi dengan cadangan penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya kecil N1 Kuala Besut.

Apakah SPR tidak memahami hukum logik sistem penggunaan dakwat kekal sebelum melontarkan cadangan yang kononnya bertujuan meredakan kemarahan rakyat?

Logiknya penggunaan sistem dakwat kekal ialah untuk memastikan setiap pengundi dicalit dakwat tersebut sebagai tanda sudah mengundi, dan ia melibatkan semua pengundi pada pilihan raya umum.

Dakwat seharusnya kekal selama tujuh hari memandangkan hampir 300,000 pengundi awal dan pengundi pos membuang undi mereka lima hari sebelum hari mengundi.

Maka jika sistem ini berjalan baik, mereka yang sudah mengundi sama ada pengundi awal atau pengundi biasa, tidak boleh mengundi kali kedua kerana dakwat masih dijari. Ini konsepnya.

Tetapi apa yang berlaku pada 5 Mei lalu ialah ratusan ribu pengundi awal telah terdedah untuk mengundi lebih dari sekali malah pengundi yang membuang undi 5 Mei juga boleh berbuat demikian kerana didapati dakwat kekal itu sebenarnya pewarna tiruan sahaja, tidak mampu kekal walau 5 minit, merujuk kepada banyak kes dan laporan polis.

Integriti pilihanraya hancur dan undang-undang PRU-13 dicemari dengan teruk sekali.

Kini setelah SPR hilang sepenuhnya kepercayaan rakyat dan didesak oleh majoriti rakyat supaya berundur, SPR yang sama telah cuba untuk memperbodoh rakyat dengan cadangan sistem dakwat kekal di PRK Kuala Besut.

Mana mungkin sebuah pilihan raya kecil mengamalkan sistem dakwat kekal melainkan pengundi di seluruh negara selain pengundi DUN Kuala Besut ditandakan dakwat kekal terlebih dahulu sehari sebelum hari pengundian N1 Kuala Besut.

Dengan kata lain, menandakan dakwat kekal kepada hanya sekelompok pengundi di Kuala Besut sedangkan berbelas juta pengundi tempat lain bebas untuk masuk dan menyamar sebagai pengundi. Dakwat kekal untuk pilihan raya kecil adalah sangat tidak relevan.

Justeru itu, SAMM melihat cubaan Timbalan Pengerusi SPR membuktikan dakwat yang bakal digunakan di PRK Kuala Besut lebih kekal dari 5 Mei adalah berniat jahat untuk menutup isu sebenar.

Rakyat kini tidak mahu lagi dakwat kekal, rakyat mahu dakwat kekal pada 5 Mei dan kegagalan berbuat demikian sepatutnya kamu dan semua konco kamu meletakkan jawatan.

Cubaan yang baik dari SPR, namun rakyat semakin bijak dan semakin kental untuk terus melawan! Biarpun ada ahli parlimen Pakatan Rakyat yang menerima keputusan pilihan raya sepertimana ahli parlimen Barisan Nasional, namun rakyat tetap menolak keputusan yang penuh penipuan, menggelapkan demokrasi yang juga merampas kemenangan rakyat.

Anak muda akan lawan sampai menang! Rakyat bersatu tidak akan dikalahkan!


EDY NOOR REDUAN pengarah propaganda Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).

Malaysiakini
terkini untuk anda