Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Tee Keat sekali lagi disoal siasat SPRM
Diterbitkan:  Sep 4, 2009 7:12 AM
Dikemaskini: 9:38 AM

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat sekali lagi disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Pembantu kepada Ong, yang juga presiden MCA, mengesahkan menteri berkenaan berada di ibu pejabat SPRM di Putrajaya selama sejam.

Semalam, SPRM memanggil Ong untuk kali pertama dan menemubualnya selama tiga jam berhubung skandal PKFZ dan dakwaan beliau menerima RM10 juta daripada kontraktor projek siap guna itu.

Ong telah menafikan menerima RM10 juta daripada ketua pegawai eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd Datuk Seri Tiong King Sing tahun lepas, dan telah membuat laporan polis serta memfailkan saman RM500 juta terhadap Tiong.

Tiong mendakwa beliau memberikan duit itu kepada Ong tahun lepas untuk kegiatan MCA.

Sebelum ini, tiga pegawai MCA, termasuk bendahari parti Tan Sri Tee Hock Seng, disoal siasat SPRM berhubung dakwaan pemberian wang itu.

SPRM menjalankan siasatan terhadap projek PKFZ selepas kos pembangunannya meningkat dari RM2.6 bilion kepada RM4.5 bilion dan pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang Datuk Lee Hwa Beng (LPK) membuat laporan polis berhubung penyelewengan bayaran antara RM500 juta dan RM1 bilion. BERNAMA