BERITA

NGO alam sekitar boleh diharam jika gugat negara

Diterbitkan
Dikemaskini 28 Dis 2009, 6:23 pagi

Pendaftaran Sahabat Alam Malaysia (SAM) sebagai sebuah NGO yang sah boleh dibatalkan sekiranya ada bukti kukuh ia menjalankan kegiatan yang menggugat kepentingan negara, kata Pendaftar Pertubuhan Malaysia, Datuk Mohd Alias Kalil di Miri hari ini.

Namun, katanya, sehingga kini pihaknya belum lagi menerima sebarang aduan rasmi terhadap SAM yang seringkali terlibat dalam aktiviti menentang perusahaan pembalakan dan perladangan komersial selain pembinaan empangan di negara ini.

Bercakap dalam satu sidang akhbar semasa melawat pejabat Pendaftaran Pertubuhan Malaysia di sini, beliau berkata masih banyak maklumat diperlukan sebelum pihaknya dapat mengambil tindakan terhadap pertubuhan itu yang telah bergiat sejak lebih 30 tahun lepas.

Beliau berkata pihaknya akan membuat pemantauan rapi terhadap SAM atau NGO lain yang cuba memperjuangkan objektif mereka secara keterlaluan.

Menurutnya, apa-apa tindakan mereka pendaftar pertubuhan juga perlu disusuli dengan tindakan daripada agensi-agensi berkaitan lain di bawah Kementerian Dalam Negeri bagi memastikan pertubuhan itu tidak bergiat secara haram setelah pendaftaran mereka dibatalkan.

Mohd Alias berkata sepanjang tahun ini, sebanyak 705 buah pertubuhan di seluruh negara telah dibatalkan pendaftaran mereka.

Katanya, namun hanya sebilangan kecil sahaja tindakan pembatalan itu berpunca daripada pertubuhan yang didapati telah melanggar syarat-syarat kelulusan untuk mereka bergiat secara sah.

"Sebahagian besar daripada pertubuhan yang terbatal pendaftaran mereka kerana adalah kegagalan untuk mengemukakan penyata tahunan mereka," katanya. BERNAMA

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.