Malaysiakini BERITA

Panel khas panggil saksi, kaji SOP polis

Regina Lee  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Abu Seman Yusop berkata panel lapan anggota yang ditubuhkan bagi memantau siasatan polis berhubung kematian remaja 14 tahun yang ditembak mati polis - Aminulrasyid Amzah pada 26 April lalu mempunyai kuasa bagi memanggil saksi.

deputy home minister abu seman pc on teen shooting panel 300410 02 Tambahnya lagi, panel itu juga akan mengkaji semula peraturan berhubung penggunaan senjata api.

Menurut Abu Seman, setakat ini, beliau sudah berbincang dengan empat pegawai kanan polis termasuk ketua jabatan siasatan jenayah serta pegawai penyiasat kes berkenaan.

“Kita akan juga memanggil saksi yang terdiri daripada orang awam jika diperlukan,” katanya pada sidang media di Putrajaya.

Beliau juga berkata panel khas itu juga akan melawat ke tempat kejadian pada jam 10 malam ini.

NONE Abu Seman, sebelum itu mengumumkan senarai nama anggota panel yang bakal diketuainya itu.

Mereka termasuk bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar, bekas pesuruhjaya Suhakam Datuk Denison Jayasooria, penganalisis jenayah Kamal Affendi Hashim, peguam Datuk Muhammad Shafee Abdullah, ketua pegawai eksekutif ASLI Datuk Dr Michael Yeoh dan naib canselor UiTM Prof Abdul Halim Sidek.

Abu Seman yang bertindak sebagai ketua akan dibantu oleh timbalan ketua setiausaha kementeriannya, Datuk Ahmad Fuad Aziz.

[Baca berita penuh]