Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Shafie Apdal: Umno Kedah kembali mantap
Diterbitkan:  Oct 4, 2010 6:07 PM
Dikemaskini: 10:14 AM

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata beliau tidak berhasrat memegang jawatan pengerusi badan perhubungan Umno Kedah untuk tempoh yang lama dan akan menyerahkannya kepada pemimpin dari negeri ini pada masa yang ditentukan oleh kepimpinan parti.

shafie apdal and mps no defection pc 280808 04 Katanya, Umno Kedah sudah kembali mantap dan terpulang kepada pucuk pimpinan parti untuk menentukan pemimpin yang layak menjadi pengerusi bagi merampas kembali Kedah daripada pakatan pembangkang.

Shafie yang memegang jawatan itu sejak April tahun lalu, berkata beliau memegang jawatan itu untuk sementara bagi membantu Umno negeri selepas kekalahan pada pilihan raya umum 2008.

"Saya pun tak nak lama. Saya hanya nak bantu. Mereka minta saya bantu...maka saya pun bantulah. Di Kedah, Umno di sini sudah lain dan kerjasama antara parti komponen Barisan Nasional juga semakin mantap," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Aildifitri Barisan Nasional Kedah di Alor Setar hari ini.

Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, berkata UMNO Bahagian Sungai Petani yang digantung pengurusan pentadbirannya masih ditadbir oleh Badan Perhubungan Umno Negeri.

Katanya, Umno negeri telah mengatur pertemuan antara dua kumpulan yang bertelagah di bahagian itu bagi mencari jalan penyesaian.

azlan "Walau apapun masalah dalam bahagian Sungai Petani ini sebenarnya tidaklah seteruk yang digembar-gemburkan...tidak seteruk masalah bahagian (cabang) dalam PKR," katanya.

Pada 21 Julai lalu, Majlis Tertinggi Umno mengarahkan supaya pengurusan pentadbiran Bahagian Sungai Petani diambil alih oleh badan perhubungan Umno Kedah berikutan masalah dalaman bahagian itu.

Mengenai pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas, Shafie berkata walaupun jentera Umno dilihat mantap kerana diketuai ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, Umno Kedah, tetap akan menghantar rombongan untuk membantu kempen pilihan raya itu.

"Walaupun kita sedar dan yakin dengan jentera Umno di Kelantan, kita tetap kena bantu untuk menguatkannya lagi," katanya.

- Bernama

ADS