Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution berkata Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil selaku ketua Wanita Umno tidak sepatutnya mengheret anggota pergerakan wanita itu dalam skandal projek lembu fidlot.

Shahrizat sebaliknya perlu menjawab isu pokok – dakwaan penyelewengan dana rakyat dan juga penganugerahan projek berkenaan ketika menjawat jawatan menteri, kata Saifuddin

"Shahrizat, dalam ucapan antara lain mengheret sama kaum wanita sebagai isteri sebagai ibu yang turut menangis bersama dia.

"Saya berpendapat ahli wanita Umno sama ada isteri atau ibu, mereka tidak tahu menahu dan tidak terbabit dalam isu ini.

"Skandal ini cuma babitkan Datuk Seri Shahrizat sebagai menteri dan ada dalam mesyuarat jemaah menteri yang buat keputusan projek fidlot ini dapat kepada suami dia," kata Saifuddin lagi dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini.

Saifuddin yang juga ahli parlimen Machang turut menyifatkan Shahrizat sebagai seorang yang "terdesak" kerana menyerang beliau dengan dakwaan tidak membuka pusat khidmat.

"Mungkin dia pergi hari Jumaat. Pusat khidmat tutup biasalah hari Jumaat. Punyalah tak ada isu Shahrizat untuk serang setiausaha agung PKR ini, isu pusat khidmat tutup hari Jumaat yang jadi isu.

"Ceritalah kondo mewah mana saya beli, saham mewah mana saya pegang, timbunan kekayaan mana saya kaut. Ini cerita pusat khidmat," katanya lagi.

Saifuddin dalam pada itu turut mendakwa, penganugerahan projek berkenaan juga "tidak telus dan menyeleweng" kerana cadangan projek berkenaan dicedok daripada satu kertas cadangan.

Bezanya, kata beliau, cadangan berkenaan langsung tidak memerlukan suntikan modal kerajaan tetapi hanya memerlukan tanah kerajaan untuk disewa.

Syarikat yang tidak dinamakan itu juga bercadang untuk membiak baka lembu berkenaan dengan baka import, berbanding usaha NFC yang hanya "menggemukkan" lembu yang diimport sebelum disembelih dan dijual.

"Malangnya, cadangan dan usaha anak muda usahawan Bumiputra ini akhirnya terbantut di situ sahaja setelah mereka membelanjakan hampir RM300,000 membuat persediaan.

"Anak muda ini yang telah menghabiskan bertahun-tahun masa dan wang simpanannya untuk mengejar cita-cita beliau, tidak pula dipanggil untuk turut serta dalam proses tender.

"Ini telah menjadi penyakit di dalam Umno bila mana idea dan keringat orang lain dicuri untuk menyelewengkan wang rakyat," katanya yang mahu perdana menteri bertanggungjawab.

NONE Saifuddin (kanan) berkata,  perdana menteri perlu bertanggungjawab selaku pengeri Jawatankuasa Projek Impak Tinggi "kerana keputusan itu penuh dengan unsur penyelewengan dan menindas usahawan-usahawan muda yang bertungkus-lumus berusaha."

Sementara itu, ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin (atas kiri) menyifatkan cabaran Shahrizat mendesak presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail meletak jawatan adalah satu tindakan untuk mengalih dakwaan pembabitan menteri itu dalam skandal NFC.

Zuraida menegaskan bahawa isunya ialah pendedahan yang dibuat oleh Ketua Audit Negara, dan bukannya PKR, bahawa projek tersebut kucar-kacir dan tidak menepati sasaran kerana tiada kepakaran.

Hakikatnya, tegas beliau, yang biadap adalah apabila menteri-menteri yang diberi amanah, menyalahgunakan kuasa menyeleweng wang rakyat untuk mengkayakan keluarga.

Zuraida yang juga ahli parlimen Ampang berkata cubaan mengheret Wan Azizah juga memalukan kaum wanita.

"Sepatutnya seorang ketua wanita Umno bersimpati dengan nasib seorang ibu yang terpaksa menanggung derita apabila suaminya difitnah dan anak-anaknya membesar tanpa seorang bapa buat sekian lama.

"Sepatutnya seorang ketua Wanita Umno tidak terikut-ikut dengan permainan politikus bankrap moral di dalam Umno yang bersenjatakan fitnah dan video lucah untuk menjatuhkan lawan," katanya dalam satu kenyataan.

Zuraida mengingatkan bahawa hakim sebenarnya bukanlah perwakilan Wanita Umno yang mempertahankan Shahrizat, tetapi adalah rakyat yang akan membuang undi.

"Yang pasti, hakim itu akan menghukum bukan sahaja ketua Wanita Umno, malah kesemua parti dalam BN akan turut terpalit," tegasnya.

 

ADS