BERITA

MP: Mana persiapan untuk pengundi luar negara?

S Pathmawathy

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Jun 2012, 7:55 pagi

MP Rasah Anthony Loke berkata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya mempunyai masa dua minggu untuk membuat persiapan bagi membolehkan rakyat Malaysia di luar negara mengundi.

Aggota jawatakuasa terpilih parlimen untuk menambahbaik pilihan raya itu berkata, syor untuk membentuk mekanisme bagi membolehkan pengundian di luar negara itu merupakan antara perkara pertama dalam 22 syor yang dikemukakan ke parlimen pada 3 April.

Beliau menggesa supaya SPR membincangkan dengan jabatan berkaitan supaya mengemukakan pelan operasi dan melaksanakannya dalam tempoh tiga bulan.

Katanya langkah itu bagi memastikan bahawa ia dapat dijalankan menjelang pilihan raya umum.

"Namun kita masih belum dengar daripada SPR," katanya.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.