Malaysiakini BERITA

Isu Scorpene: Tiada sepina ke atas PM, kata Khairy

Zulaikha Zulkifli  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Ketua pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata sehingga ke hari ini, tiada sepina yang mengarahkan perdana menteri untuk tampil ke mahkamah di Perancis berhubung dakwaan rasuah dalam pembelian kapal selam Scorpene.

Oleh itu dakwaan rasuah dalam pembelian dua kapal selam berharga RM7.3 bilion itu tidak melibatkan Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia, katanya.

khairy jamaluddin bn youth volunteers 240612 "Yang kena saman bukan perdana menteri atau kerajaan Malaysia. Tapi cuma sebut (nama) sahaja.

"Sampai ke hari ini, tidak ada sepina yang meminta perdana menteri tampil ke mahkamah," kata Khairy semasa menjawab pertanyaan daripada seorang peserta Bengkel Sukarelawan Pemuda BN (BNYV) di PWTC petang ini.

Bercakap dalam program yang dihadiri kira-kira 300 orang, Khairy berkata, isu berhubung kapal selam ini juga telah banyak kali dijawab semasa perbahasan di Parlimen.

Khairy juga berpandangan bahawa isu tersebut hanya merupakan kes diantara seorang peguam Perancis dengan syarikat pertahanan di negara itu, DCNS.

"Tapi mereka seolah-olah buat (isu) seperti ini kes menentang perdana menteri.

"Ini adalah kes antara seorang peguam Perancis dengan satu syarikat Perancis yang melibatkan kita tetapi bukan kita yang didakwa dalam kes tersebut," kata Khairy lagi.

Suaram pada 2010 memfailkan kes terhadap gergasi pertahanan Perancis DCNS atas dakwaan membayar komisen secara tidak sah kepada pegawai tertinggi Malaysia dalam penjualan dua kapal semalam Scorpene kepada kerajaan Malaysia sepuluh tahun lalu.

Hakim dalam inkuiri tersebut menerima senarai saksi yang dikemukakan NGO Suaram, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Menurut Suaram, pendengaran itu bagi mengesahkan aduan dan menetapkan keperluan untuk membuat siasatan kehakiman terhadap bayaran RM7.3 bilion yang berlaku ketika Najib menjadi menteri pertahanan.

Peguam Suaram, Joseph Breham berkata, mahkamah negara itu yang menjalankan inkuiri berhubung urusniaga kapal selam Scorpene tersebut mempunyai kuasa memanggil semua pihak untuk membuat pengakuan dalam prosiding di negara itu.