Siasatan 14 gajah mati, ganjaran kini RM50,000

       

Siasatan mengenai kematian 14 gajah pigmy Borneo secara misteri di Hutan Simpan Rara kira-kira 139km dari Tawau baru-baru ini diperhebat dan ganjaran tambahan sebanyak RM40,000 ditawarkan kepada mereka yang memberi maklumat hingga tertangkapnya pihak yang bertanggungjawab bagi kematian haiwan itu.

    

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Masidi Manjun berkata beliau diberi taklimat tentang perkara itu oleh setiausaha tetapnya Datuk Micheal Emban, yang mempengerusikan mesyuarat pasukan petugas berhubung kematian gajah berkenaan.

    

"Sekiranya laporan ahli kimia menunjukkan gajah itu dibunuh secara sengaja, maka kementerian bersedia menawarkan ganjaran RM40,000 kepada pemberi maklumat," katanya kepada pemberita selepas melancarkan perkhidmatan Malindo Air bagi laluan Kota Kinabalu-Kuala Lumpur di Kota Kinabalu semalam.

    

Masidi berkata demikian apabila ditanya tentang perkembangan terkini siasatan berhubung kematian haiwan berkenaan.

    

Sebelum ini, Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Sabah menawarkan ganjaran RM10,000 kepada pemberi maklumat yang membawa kepada penangkapan dan pensabitan kesalahan mereka yang menyebabkan kematian gajah yang diancam kepupusan itu.

    

"Jadi, dengan tawaran RM10,000 oleh MATTA, jumlahnya kini menjadi RM50,000," kata Masidi.

    

Bagaimanapun, tawaran itu tertakluk kepada laporan ahli kimia, yang dijangka dikeluarkan Jumaat ini, kata beliau, yang sebelum ini dipetik sebagai berkata bahawa berdasarkan pemeriksaan awal terhadap bangkai gajah terbabit, kematian haiwan itu mungkin kerana diracun.

    

Sementara itu, Masidi berkata dua pegawai kanan polis dilantik menyiasat kes berkenaan.

    

Pada 1 Februari, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib dipetik sebagai berkata bahawa polis Sabah telah membuka kertas siasatan berhubung kematian gajah itu.

    

Hamza berkata kes itu akan disiasat mengikut Seksyen 429 Kanun Keseksaan kerana melakukan kejahatan dengan membunuh atau mencederakan haiwan, yang memperuntuk hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya.

"Penyiasatan kami melibatkan aspek jenayah," katanya.

- Bernama

Malaysiakini
terkini untuk anda