BERITA

Polis: Pasukan khas siasat kes godam laman web k'jaan

Bernama

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Feb 2013, 1:32 tengahari

Satu pasukan petugas khas polis ditubuh bagi menyiasat kejadian penggodaman sistem aplikasi dalam laman web Jabatan Penerangan, Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) semalam.

Ia ditubuhkan di bawah Unit Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), Bukit Aman.

Pengarah JSJK Datuk Syed Ismail Syed Azizan berkata meskipun insiden itu  yang pertama melibatkan sistem aplikasi berkenaan, tindakan dan siasatan terperinci akan dijalankan bagi memastikan ia tidak berulang.

"Kami akan siasat dan kenal pasti dalang kejadian ini dan seterusnya mengambil tindakan," katanya ketika dihubungi Bernama di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata siasatan yang dijalankan mengikut Seksyen 5, Akta Jenayah Komputer 1997 itu melibatkan pelbagai aspek, termasuk berhubung alamat Protokol Internet (IP) yang merekodkan pengguna dari luar negara.

Semalam, sistem aplikasi e-Akhbar dan e-Press milik jabatan itu digodam dengan penyiaran dua kenyataan bertajuk Memo Permohonan Rakyat Malaysia dan Perdana Menteri Secara Rasminya Meletak Jawatan.

Berikutan kejadian itu, Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa mengarahkan semua jabatan dan kementerian meningkatkan tahap keselamatan laman web masing-masing untuk mengelak ancaman penggodam.

Ketua Pengarah Penerangan Datuk Ibrahim Abdul Rahman membuat laporan polis berhubung pencerobohan kedua-dua sistem aplikasi itu.

Beliau mengesyaki ia dilakukan untuk mencetuskan suasana tidak menentu dalam negara dan sekali gus mencemarkan imej dan nama baik jabatan itu yang berfungsi sebagai media rasmi kerajaan.

- Bernama

TONTON MALAYSIAKINI.TV

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan