Beberapa pemimpin Umno yang bertanding bagi beberapa jawatan termasuk Naib Presiden dan Majlis Tertinggi (MT) dalam pemilihan parti 19 Oktober ini mahu beberapa penambahbaikan dilakukan dalam sesi pengenalan calon.

    

Sambil menyifatkannya sebagai platform yang baik dan wajar digunakan sepenuhnya, mereka berkata penambahbaikan itu perlu bagi membolehkan mereka mengatur jadual untuk bertemu perwakilan.

    

NONEMenteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir yang menawarkan diri bertanding jawatan naib presiden Umno berkata sesi pengenalan ini sangat berguna tetapi jadual sesi pengenalan begitu padat dengan tiga negeri setiap hari menyebabkan pemimpin serta perwakilan berdepan kekangan masa untuk menghadirinya.

    

"Sambil kita buat peraturan ini (tidak dibenarkan berucap kepada perwakilan) dengan niat untuk mengelak gejala yang tidak diingini, dalam masa yang sama jangan sesekali mengekang peluang calon baru untuk berjumpa dengan perwakilan, mesti ada imbangan dalam dua perkara ini," katanya ketika ditemui pemberita selepas sesi pengenalan calon di Stadium Indera Mulia di Ipoh hari ini.

    

Presiden Majlis Belia 4B Malaysia Mua'amar Ghadafi Jamaluddin yang sependapat dengan Mukhriz berkata ruang penambahbaikan perlu dilakukan bagi memberi peluang kepada mereka yang menawarkan diri bertanding pada masa depan bertemu perwakilan.

    

Beliau yang menawarkan diri bertanding jawatan Exco Pergerakan Pemuda berkata penambahbaikan itu perlu disesuaikan dengan usaha Umno yang sedang melaksanakan transformasi dalam pelbagai aspek termasuk pada pemilihan parti.

    

"Perlu ada ruang untuk penambahbaikan, supaya ada ruang yang lebih luas buat mereka yang menawarkan diri bertanding untuk berjumpa serta menyatakan hasrat mereka kepada para perwakilan pada masa depan," katanya.

    

Selepas sesi pengenalan di Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan pada hari ini, sesi berikutnya diadakan di Kelantan, Terengganu dan Pahang, Ahad ini.

    -

Sementara itu, kira-kira 2,000 perwakilan Umno Perak hadir dalam sesi memperkenalkan calon bagi pemilihan peringkat tertinggi parti yang berlangsung di Stadium Indera Mulia hari ini.

    

Mereka diperkenalkan kepada calon naib presiden, angota Majlis Tertinggi (MT) dan juga exco untuk ketiga-tiga sayap oleh Ketua Penerangan Umno Perak Datuk Saarani Mohamad.

    

Antara calon yang hadir ialah Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir yang bertanding untuk jawatan naib presiden.

    

Selain itu 29 calon MT serta lima wakil calon turut kelihatan antaranya Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim, Dr Mohd Puad Zarkashi, Datuk Bung Moktar Radin, Datuk Raja Ropiaah Raja Abdullah, Datuk Dr Norraesah Mohamad dan Datuk Seri Azalina Othman.

    

Tidak ketinggalan Datuk Tajuddin Abdul Rahman, Datuk Hasan Malek serta Datuk Idris Haron selain Menteri Besar Perlis Azlan Man.

    

Turut kelihatan calon ketua Wanita Datuk Maznah Mazlan dan Raihan Suleiman.

    

Sebanyak 8,600 perwakilan Umno Perak layak mengundi untuk pemilihan peringkat tertinggi.

    

Pemilihan bagi exco ketiga-tiga sayap dijadualkan 12 Oktober dan MT pula pada 19 Oktober.

    

Perak merupakan lokasi pertama sesi itu yang akan diteruskan di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur lewat hari ini sebelum ke Kelantan, Terengganu dan Pahang pada Ahad.

    

- Bernama