Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita

Selaku pentadbir tertinggi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu bertanggungjawab terhadap penamatan kontrak lebih 20 pekerja kontrak anak syarikat PKNS, kata pengerusi biro pekerja PKR, Abdullah Sani.

Abdullah yang juga MP Kuala Langat membidas sikap Khalid yang menurutnya tidak menghormati hak pekerja dengan menamatkan serta-merta kontrak tanpa memberi peluang kepada pekerja terbabit mencari pekerjaan lain.

Semalam anak syarikat PKNS - Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor Holdings Sdn Bhd (PHSB) - dilapor memecat 30 kakitangannya tanpa sebarang sebab munasabah dengan notis 24 jam berkuatkuasa serta-merta.

Kesemua kakitangan PHSB - anak syarikat PKNS - menerima surat pemecatan itu dalam satu pertemuan dengan pihak pengurusan selepas hadir bekerja seperti biasa. Surat itu ditandatangani Pengerusi PHSB, Datin Paduka Norazlina Zakaria.

Mengulas lanjut, Abdullah berkata: "Ini pengkhianatan yang cukup menjijikkan dan tak boleh diterima.

"Inilah sebab Khalid wajib ditukar ganti," kata Abdullah yang juga timbalan presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Abdullah Sani menganggap tindakan menamatkan kontrak pekerja terbabit sebagai tindakan zalim ibarat negara 'kunta-kinte'.

Beliau berkata PKNS telah melanggar Akta Pekerja kerana tidak memberi justifikasi penamatan kontrak justeru melanggar kontrak yang ditandatangani sendiri oleh syarikat dan pekerja.

"Saya difahamkan ada perjanjian kontrak bersamaan seksyen 10 (Akta Pekerja) yang wajib diikuti tak kira siapa pun.

"Pihak PKNS telah melanggari Seksyen 12 iaitu pelanggaran kontrak," katanya yang juga MP Kuala Langat.

"Ini bukan negara 'kunta-kinte'. Perlu ada undang-undang sebelum berbuat sesuatu," kata beliau lagi di hadapan Jabatan Perhubungan Perusahaan Selangor di Shah Alam.

ADS