Exco Selangor Nik Nazmi Nik Ahmad menyokong gesaan MP Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar supaya audit penuh sambutan tahunan Hari Belia didedahkan kepada umum.

Demi ketelusan dan sikap kebertanggungjawaban, Nik Nazmi menegaskan rakyat khususnya golongan muda berhak mengetahuinya jika wujud masalah bagaimana wang pembayar cukai dibelanjakan dan tindakan menanganinya.

"Dengan langkah penjimatan yang terus meningkat, di mana lebih banyak beban dipindahkan kepada rakyat, setiap sen yang dibelanjakan mesti dihitung.

"Seterusnya, kerajaan mesti memberikan justifikasi bagaimana acara-acara ini – yang kos bagi melaksanakannya cukup tinggi – benar-benar memberikan manfaat dan dapat memperkuasa generasi muda di Malaysia," katanya dalam kenyataannya.

Semalam Mahfuz menggesa agar audit ke atas sambutan Hari Belia di Putrajaya yang didakwanya menelan belanja RM93 juta dalam tempoh empat tahun ia diadakan didedah kepada umum.

Ketua penerangan PAS itu mempersoal mengapa ia tidak boleh didedahkan sedangkan jumlah kos tahunan acara itu meningkat meliputi belanja RM16 juta pada 2011 dan yang terakhir sebanyak RM30 juta pada 2014.

Mengakui generasi muda suka kepada sambutan itu, bagaimanapun Nik Nazmi berkata perbelanjaan besar itu lebih berbaloi digunakan seperti pemberian biasiswa pendidikan, pinjaman perniagaan dan kemudahan rumah mampu milik kepada generasi muda.

"Kita mesti mempersoalkan kenapa Putrajaya kelihatan sedia berbelanja besar dalam acara sebegini tetapi bersikap acuh tidak acuh dalam perkara lebih penting, seperti inisiatif pro generasi muda yang tidak memerlukan belanja besar, misalnya tekanan kepada mahasiswa dan mengurangkan usia layak mengundi kepada 18 tahun," katanya.

Sehubungan itu, beliau yang juga ketua AMK dan ADUN Seri Setia berharap Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin melihat perkara tersebut secara serius.