mk-logo
Berita
APSB: Pemberhentian pekerja Astro perlu
Diterbitkan:  Feb 5, 2015 3:30 AM
Dikemaskini: 3:43 AM

Pemberhentian kerja 52 petugas Astro Productions Sdn Bhd (APSB) baru-baru ini adalah perlu untuk memastikan struktur optimum bagi daya maju perkhidmatan produksi.

    

"Semua proses dipatuhi dan semua kakitangan terlibat telah diberi pampasan dan diberi pengiktirafan atas tahun perkhidmatan mereka," kata Naib Presiden Kanan Penyiaran dan Operasi APSB, Rohaizad Mohamed dalam e-mel kepada Bernama semalam.

    

Beliau berkata APSB komited untuk menyediakan kepada pekerja yang terlibat sokongan bagi kerjaya peralihan.

    

APSB dilaporkan telah memberi notis 24 jam dengan tiga bulan gaji sebagai pampasan bagi kakitangan yang terlibat pada 30 Jan lepas.

    

Menurut seorang anggota Kesatuan APSB, yang tidak mahu namanya disiarkan, tindakan syarikat adalah selaras di bawah prasyarat Jabatan Perhubungan Perusahaan Kementerian Sumber Manusia kerana kakitangan terlibat telah diberi notis dan pampasan yang adil.

Bekas pekerja APSB, Abdul Halim Manan, 44, berkata pampasan yang ditawarkan kepadanya adalah wajar kerana dia telah berkhidmat selama 18 tahun dengan syarikat.

    

Bagaimanapun, bukan mudah bagi pembantu pengarah pencahayaan untuk mendapat pekerjaan yang baharu lebih-lebih lagi, dia perlu menyara isteri dan empat orang anak.

    

Seorang lagi pekerja yang hanya mahu dikenali sebagai Marry, 42, berkata, dia masih terkejut dengan perkembangan itu dan tidak dapat membayangkan bagaimana keluarganya akan menyambut Tahun Baharu Cina nanti.

    

"Ia adalah sukar bagi saya untuk menyatakannya kerana semuanya berlaku secara tiba-tiba," kata beliau.

    

Sementara itu, Presiden Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC), Mohamed Shafie BP Mammal, dalam satu kenyataan, berkata pihak kesatuan menerima aduan dan semua kesatuan dalam APSB sedang membincangkan perkara itu dengan Jabatan Perhubungan Perusahaan dalam usaha mencari penyelesaian.

    

-Bernama

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini