Pemuda MIC menzahirkan rasa terkejut ekoran keengganan Selangor meneladani langkah jirannya, Negeri Sembilan yang akan menguatkuasakan dasar "cerai dahulu, masuk Islam kemudian".

Ketua Pemuda MIC, C Sivarraajh dalam kenyataan hari ini berkata menteri besar Selangor, Azmin Ali melepaskan peluang untuk mengukuhkan pengakuan mereka yang bangga sebagai sebuah pakatan yang liberal dan progresif.

"Pakatan Rakyat bermegah sebagai perikatan yang liberal dan progresif.

"Mereka sepatutnya menjadi yang pertama untuk menjuarai peraturan baru ini dan menyokongnya tanpa ragu-ragu," kata Sivarraajh.

"Manfaat daripada peraturan baru ini dialu-alukan banyak pihak termasuklah kumpulan-kumpulan wanita melainkan fundamentalis Muslim dan pihak pelampau negara.

"Namun, kerajaan Selangor yang diperintah Pakatan berkata mereka tiada rancangan untuk melaksanakan peraturan baru itu yang mensyaratkan orang bukan Islam untuk membubarkan perkahwinan mereka sebelum memeluk Islam.

"Kami terkejut dan terperanjat dengan idea Azmin yang regresif," kata Sivarraajh ( atas ).

[Baca berita penuh]