Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Perdana menteri dan isteri saman Rafizi
Diterbitkan:  Apr 17, 2015 3:50 PM
Dikemaskini: 8:48 AM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor memfailkan saman fitnah terhadap Naib Presiden PKR Rafizi Ramli.

Najib dan Rosmah mendakwa Rafizi telah memfitnah mereka dengan menyatakan kenaikan harga bahan api akan membolehkan Rosmah membeli lebih banyak cincin berlian, dalam satu forum pada November tahun lepas.

Turut dinamakan dalam saman itu ialah Chan Chee Kong, yang dikatakan pemilik saluran Youtube Media Rakyat.  [Baca berita penuh/asal]

Sementara itu, Bernama melaporkan saman tersebut difailkan semalam (16 April) menerusi Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur  dan ia diserahkan kepada Mohd Rafizi dan Chan hari ini.
 
Menerusi writ saman, Najib dan Rosmah menamakan Mohd Rafizi sebagai defendan  pertama manakala Chan, defendan kedua.
 
Dalam penyata tuntutan, mereka mendakwa Mohd Rafizi telah memberi ucapan berbaur fitnah dalam satu forum berkaitan dengan subsidi minyak di Bandar Tun Razak pada 22 November 2014.
 
Najib dan Rosmah mendakwa ucapan Mohd Rafizi telah dirakam oleh 'Media Rakyat' yang kemudiannya dimuat naik oleh Chan atau pembantunya ke laman web YouTube Media Rakyat dan portal Media Rakyat di bawah tajuk 'Rafizi Ramli: Kenapa Kita Pertahankan Subsidi Minyak'.
 
Mereka juga mendakwa bahawa rakaman yang sama turut dikongsi oleh Chan dalam  laman facebook Media Rakyat, dengan ia boleh diakses secara bebas oleh pengguna  internet seluruh dunia.
 
Kata mereka, rakaman tersebut telah ditonton sebanyak 9,736 kali dalam laman YouTube setakat 15 April manakala terdapat 356,569 pengguna yang mengikuti facebook milik Rafizi dan 162,118 lagi dalam facebook Chan.
 
Najib dan Rosmah berkata Mohd Rafizi mempunyai niat supaya perkataan yang disebut olehnya diterbitkan semula oleh media massa untuk dibaca oleh orang ramai dan Mohd Rafizi bertanggungjawap dalam memfitnah mereka.
 
Menurut mereka lagi Chan telah gagal mengamalkan prinsip 'responsible journalism' atau kewartawanan bertanggungjawab kerana gagal mengambil tindakan untuk mengesahkan atau menyiasat kebenaran tuduhan yang terkandung di dalam perkataan fitnah tersebut sebelum menerbitkannya.
 
"Defendan-defendan mempunyai pengetahuan bahawa dengan penerbitan semula perkataan fitnah tersebut akan menyebabkan kerosakan yang teruk dan meninggalkan kesan terhadap reputasi kedua-dua plaintif," kata mereka menerusi penyata tuntutan itu.
 
Najib dan Rosmah menuntut kedua-dua defendan membayar ganti rugi am, ganti rugi tambahan dan ganti rugi teladan yang akan ditafsir oleh mahkamah.
 
Mereka juga menuntut faedah ke atas ganti rugi tersebut atas kadar 5 peratus setahun daripada tarikh penerbitan sehingga tarikh penghakiman dan tarikh penyelesaian penuh.
 
Turut dituntut ialah satu arahan injunksi untuk menghalang Mohd Rafizi, Chan dan pembantu mereka daripada menerbitkan lebih lanjut perkataan fitnah terhadap plaintif dan perintah supaya kedua-dua mereka menerbitkan permohonan maaf secara bertulis dalam surat khabar dan majalah.
 
Najib dan Rosmah juga menuntut satu perintah supaya Chan mengeluarkan rakaman tersebut daripada laman YouTube Media Rakyat, laman web Media Rakyat dan facebook Media Rakyat dengan serta merta daripada tarikh penghakiman.
 

Lihat Komen
ADS