BERITA Malaysiakini

Speaker Tun Mohamed Zahir meninggal dunia

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Speaker Dewan Rakyat Tun Dr Mohamed Zahir Ismail, 80, meninggal dunia pada 4.30 petang ini di Hospital Kuala Lumpur akibat kegagalan buah pinggang.

Menurut Bernama , Timbalan Speaker Datuk Dr Yusof Yacob memaklumkan perkara itu di persidangan dewan pada 4.55 petang tadi.

"Di sini dengan rasa amat dukacita dan sedih saya maklumkan bahawa saya telah diberitahu oleh pihak HKL bahawa Tun Dr Mohamed Zahir Ismail, Yang Dipertua Dewan Rakyat yang amat kita kasihi, telah pulang ke rahmatullah pada jam 4.30 petang tadi.

"Kita berdoa semoga roh Allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beramal soleh," katanya.

Beliau kemudian meminta semua anggota Dewan beragama Islam agar membacakan surah Al-Fatihah dan kepada bukan Islam agar bertafakur selama seminit.

Selepas itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz mengemukakan usul supaya persidangan dewan ditangguhkan lebih awal untuk menghormati Allahyarham serta membolehkan anggota dewan menziarahi jenazah beliau.

Dilantik semula

Usul itu diterima sebulat suara. Persidangan dewan ditangguhkan dan akan berehat sepanjang bulan Ramadan ini. Persidangan akan disambung semula 22 Nov ini.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira sebulan selepas isterinya, Toh Puan Halimatun Saadiah Chik, 76, meninggal dunia pada 11 September lalu, juga kerana komplikasi buah pinggang dan kencing manis.

Allahyarham berdua mempunyai empat anak lelaki dan tiga anak perempuan hasil perkongsian hidup mereka selama kira-kira 60 tahun lalu.

Beliau mula dilantik sebagai Speaker Dewan Rakyat pada 16 Mac 1982 bagi menggantikan Allahyarham Tan Sri Syed Nasir Ismail, yang meninggal dunia.

Tun Mohamed Zahir Ismail dilantik semula sebulat suara sebagai Speaker selepas pilihanraya umum kesebelas Mac lalu. Minggu lalu beliau mengatakan hasratnya untuk bersara bulan November ini untuk "berehat dan menulis".