Debat 1MDB, DAP cari pengganti bagi Pua

Kow Gah Chie        

DAP tidak akan membenarkan Ahli Parlimen Petaling Jaya Tony Pua berundur sebagai anggota Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) dan mengabaikan siasatan 1MDB, kata ketua whip parti itu, Anthony Loke.

"Sebagai ketua whip DAP, saya tidak bersetuju bahawa Pua meletakkan jawatan sebagai anggota PAC atau berundur daripada terbabit dengan siasatan 1MDB kerana dia berperanan penting dalam siasatan.

"DAP tidak akan benarkan mana-mana pihak memberi tekanan kepadanya untuk berundur dari siasatan ke atas 1MDB," katanya.

Menurut Loke, DAP akan berbincang dengan sekutunya PKR dan AMANAH untuk mencari pengganti supaya perbahasan dengan Presiden dan Pengarah Eksekutif Kumpulan 1MDB Arul Kanda Kandasamy berhubung syarikat yang sarat hutang itu akan diteruskan pada malam Jumaat nanti.

"Kami akan bincang, calon pengganti mungkin dari DAP, PKR atau AMANAH.

"Kami yakin perbahasan masih boleh diteruskan. Saya pegang kata-kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Salleh Said Keruak bahawa debat akan disiarkan secara langsung di RTM," katanya.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In