Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Kes banglo Lim: AG arah SPRM lengkapkan siasatan
Diterbitkan:  Jun 6, 2016 6:57 AM
Dikemaskini: 10:01 AM

Jabatan Peguam Negara telah mengembalikan kertas siasatan berkaitan kes penjualan banglo di Jalan Pinhorn, Pulau Pinang kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata, pemulangan kertas siasatan itu dibuat setelah pihaknya meneliti keseluruhan keterangan dan mendapati keperluan untuk beberapa tindakan yang lanjut bagi melengkapkan siasatan kes ini.

"Setelah meneliti keseluruhan keterangan di dalam kertas siasatan tersebut, Jabatan ini telah mendapati bahawa terdapat beberapa tindakan yang perlu di siasat lanjut bagi melengkapkan siasatan kes ini.

"Oleh itu, Jabatan ini telah pada hari ini mengembalikan kertas siasatan tersebut untuk membolehkan pihak SPRM melaksanakan siasatan lanjut bagi melengkapkan siasatan.

Baru-baru ini, sebuah portal berita pro-Umno telah mempersoalkan perkembangan kes yang membabitkan pembelian banglo pada harga RM2.8 juta oleh Lim yang didakwa di bawah harga pasaran.

MyKMU dalam catatan menyatakan telah lebih sebulan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerahkan kertas siasatan kepada pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

“Justeru, tanpa sedikit pun niat nak mempertikai kewibawaan Peguam Negara, sekadar nak mendapatkan kepastian, apa sebenarnya perkembangan kes ini?

"Biasanya rakyat dimaklumkan kalau kertas siasatan dipulangkan, kes ditutup, diteruskan pendakwaan dan sebagainya, tapi dalam kes ini belum ada apa-apa lagi," katanya.

Mengulas lanjut, Apandi berkata, pihaknya juga telah memberi arahan kepada SPRM untuk menyegerakan siasatan terbabit dan mengembalikan hasil kertas siasatan itu secepat mungkin.

"Jabatan ini juga telah mengarahkan agar kertas siasatan tersebut dikembalikan dalam masa terdekat," ujar Mohamed Apandi lagi.

Lihat Komen
ADS