Malaysiakini BERITA

Perjuangan PRM masih relevan, ia harus dikekal

Muda Mohd Noor  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Ahli Parti Rakyat Malaysia (PRM) mahu menyelamatkan parti dari dibubarkan atas keyakinan terhadap dasar perjuangan parti tersebut dan bukannya kerana tidak setuju dengan penubuhan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ahli Jawatankuasa PRM, Hassan Karim berkata usaha menyelamatkan PRM dibuat kerana mereka yakin perjuangannya masih diterima oleh sebahagian rakyat negara ini.

Katanya, usaha untuk menyelamatkan PRM ini mendapat mandat dari ahli parti yang tidak menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang ditubuhkan pada Ogos 2003.

Kongres Tahunan PRM 2001 memutuskan PRM dibubarkan untuk memberi laluan kepada penggabungan di antara PRM dan Parti Keadilan Nasional untuk membentuk PKR dan ahli kedua-dua parti secara automatik menjadi ahli PKR.

"Ramai ahli PRM yang tidak menyertai PKR meminta kami mencari jalan untuk menyelamatkan PRM dan kerana itu kami akan mengadakan Kongres Nasional Khas di Johor Bharu pada 17 April ini," katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini.

Beberapa tokoh PRM seperti bekas Bendahari, Koh Swee Yong, bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) Abdul Razak Khaliffa dan AJK Salleh Ahmad hadir sama.

Ahli PKR yang ingin patah balik

Hassan berkata, kira-kira 100 ahli PRM dari seluruh negara akan menghadiri kongres tersebut yang akan membincangkan usaha untuk menyelamatkan PRM.

Menurutnya, ahli PRM yang menyertai Kongres Nasional Khas tersebut akan diwajibkan mengisi borang pengakuan bahawa mereka tidak menyertai mana-mana ahli dan mahu kekal dalam PRM.

"Ahli PRM yang menyertai PKR tetapi mahu berpatah balik ke dalam PRM boleh hadir kongres tersebut dengan syarat mengisi borang pengakuan tersebut," katanya.

Katanya, ahli jawatankuasa mengambil keputusan untuk terus kekal di dalam PRM bukan kerana mereka tidak diberi jawatan utama oleh PKR sebaliknya kerana yakin perjuangan parti ini yang ditubuhkan sejak 50 tahun lalu.

Koh berkata, beliau telah ditawarkan jawatan Timbalan Bendahari PKR jika menyertai parti tersebut tetapi beliau menolak kerana merasa lebih yakin dengan perjuangan PRM.

Lima daripada 15 AJK PRM iaitu Hassan, Koh, Gary Nair, SK Song dan Salleh mengambil keputusan untuk tidak menyertai PKR dan kekal dalam PRM kini menjadi Jawatankuasa Penyelaras PRM.

Hassan berkata, selepas Kongres Nasional Khas tersebut, laporan akan dihantar kepada Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS) bagi membolehkan aktiviti-aktiviti parti digerakkan semula.

Katanya, berikutan Setiausaha Agung PRM, Dr Sanusi Osman tidak menghantar laporan kepada ROS sejak tiga tahun lalu, ROS mengancam untuk membubarkan pendaftaran PRM dan memberikan masa sehingga akhir bulan April ini untuk berbuat demikian.

Beliau berkata, ahli-ahli PRM masih sayangkan parti itu kerana ia merupakan parti berbilang kaum yang berjuang untuk menegakkan sebuah negara Malaysia yang aman, adil dan makmur.

Menabur janji manis

Hassan berkata, Kongres Nasional Khas tersebut diadakan berikutan kegagalan Jawatankuasa PRM yang lama membubarkan parti selepas bergabung dengan Parti Keadilan Nasional.

Menurut beliau, Kongres PRM 2003 di Kuala Lumpur memutuskan parti tersebut akan mengadakan satu Kongres Khas bagi membubarkan PRM, bagaimanapun sehingga hari ini ia belum diadakan.

"Jawatankuasa PRM yang lama telah menabur janji manis kepada ahli dengan mengatakan PRM akan dibubarkan supaya mereka menyertai PKR tetapi rupa-rupanya ia adalah janji-janji palsu belaka," kata Hassan yang pernah menjadi Setiausaha Agung PRM dari 1983 hingga 1990.

Hassan mendakwa, pucuk pimpinan PRM tidak berani untuk membubarkan parti tersebut kerana tidak yakin mereka akan mendapat mandat empat perlima daripada ahli yang setuju PRM dibubarkan.

Beliau berkata, PRM yang bakal digerakkan semula itu akan berjuang bersama-sama parti pembangkang lain menentang Barisan Nasional (BN) dengan fokus untuk membasmi kezaliman dan ketidakadilan.