BERITA

'Jamal buat kerja amal sebab hotel ikan bakar nak tenggelam'

Alyaa Azhar

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Okt 2016, 10:39 pagi

ADUN Sekinchan Ng Suee Lim mempersoalkan sebab sebenar di sebalik gerakan Baju Merah memilih khidmat masyarakat hari ini.

Pada majlis minum petang anjuran konvoi BERSIH dari Sekinchan ke Kuala Selangor, Ng "mengucapkan tahniah" kerana kumpulan Baju Merah hari ini sibuk melakukan kerja amal.

Katanya, beliau dimaklumkan bahawa 'Hotel Sekinchan Ikan bakar' akan ditenggelami air sekiranya berlaku fenomena air pasang.

Hotel yang dimaksudkan Ng ialah Resort Ikan Bakar yang dimiliki
ketua gerakan itu, Datuk Seri Jamal Md Yunos.

"Salah satu sebab kenapa Jamal buat kerja amal kerana saya dimaklumkan Hotel Sekinchan Ikan Bakar kalau air naik terlalu tinggi ia mungkin akan tenggelam

"Jadi dia kena buat benteng lebih tinggi kalau tak...," katanya yang disambut gelak ketawa.

"Kononnya kerja amal tapi kepentingan peribadi lebih," kata Ng.

Semalam, Jamal yang juga Ketua Umno Bahagian Sungai Besar berkata pihaknya akan bergotong-royong membantu penduduk kampung yang sedang diancam oleh air pasang besar.

Fenomena air pasang dijangka berlangsung dari hari ini hingga 19 Oktober.

BERSIH kini sedang mengadakan siri jelajah seluruh negara untuk membina momentum menjelang perhimpunan BERSIH 5 pada 19 November.

Kumpulan baju merah, yang mengancam untuk berhadapan dengan peserta BERSIH 5 pada hari himpunan tersebut, juga telah mengganggu konvoi gabungan itu.

Kumpulan Baju Merah dan aktivis BERSIH bertempur selama dua kali apabila Jamal dan orang-orangnya cuba menyekat konvoi baju kuning.

Minggu lalu, seorang penyokong BERSIH dibaling telur dan ditendang oleh penyokong Baju Merah.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.