'BERSIH 5 boleh berjaya tanpa PAS'

   

BERSIH menolak dakwaan kononnya tanpa sokongan PAS, perhimpunan 19 November depan tidak akan mendapat sambutan.

Malah, menurut timbalan pengerusi BERSIH, Shahrul Aman Mohd Saari, penyokong Melayu yang bukan ahli PAS kini mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh parti itu.

"Jika kamu perasan, peserta PAS (ramai) akan ada kelompok wanita di satu sudut dan kelompok lelaki di tempat lain. Tetapi jika kita tengok ceramah (BERSIH) di Muar, Johor minggu lalu, wanita bergaul. Mereka sangat aktif dan bertanya soalan.

"Sambutan sangat menggalakkan," katanya, sambil Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah yang hadir menambah, jumlah peserta pada hari itu dianggarkan kira-kira 400 orang.

Ditanya sama ada pengaruh PAS semakin berkurangan, Shahrul berkata hakikatnya adalah sedemikian.

"Ya, ya. Kami jemput mereka untuk bersama tetapi kami tidak terlalu bimbang jika mereka tidak datang."

Bagi naib pengerusi BERSIH, Thomas Fann, beliau kesal kerana PAS tidak mahu menyertai BERSIH 5, tetapi berkata, dirinya tidak kisah dengan keputusan itu.

"Lagipun, kita perlu sedari bahawa PAS tidak mewakili semua orang Melayu,” katanya.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda