Aktivis pelajar, Asheeq Ali digantung satu semester daripada pengajiannya di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selepas Lembaga Disiplin hari ini mendapati beliau bersalah kerana menyertai perhimpunan rasmi ‘Tangkap Malaysian Official1' pada 1 Ogos lalu.

Asheeq memberitahu Malaysiakini bahawa penggantungannya berkuat-kuasa serta-merta, meskipun beliau dijadual menduduki peperiksaan akhir bulan depan.

"Mesyuarat disiplin bermula pada jam 9 pagi ini dan keputusan dibuat kira-kira jam 10 pagi.

"Mereka (lembaga disiplin) membuat keputusan menggantung saya kerana kata mereka, saya telah langgar undang-undang," kata Asheeq, merujuk kepada Akta Perhimpunan Aman 2012.

Pelajar undang-undang tahun tiga, bagaimanapun, berkata beliau berhujah bahawa dirinya tidak pernah didakwa di mahkamah berhubung sebarang kesalahan di bawah akta tersebut.

"Saya beritahu mereka bahawa saya telah disiasat tetapi tidak pernah didakwa. Mereka kata, ini tidak penting (sama ada didakwa atau sebaliknya)," kata Asheeq yang kini adalah setiausaha agung gabungan pelajar Kesatuan Mahasiswa Malaysia.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini