Paling Popular
Terkini
story images
story images
story images
mk-logo
Berita
Mahathir pulang dari luar negara demi BERSIH5
Diterbitkan:  Nov 19, 2016 2:56 PM
Dikemaskini: 7:11 AM

Walaupun mempunyai agenda lain di luar negara hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad tetap pulang untuk bersama-sama ribuan rakyat Malaysia dalam perhimpunan BERSIH5 di ibu negara.

Perdana menteri keempat itu menyertai kumpulan Baju Kuning di stesen kereta api LRT di Bangsar, Kuala Lumpur kira-kira jam 2 petang ini.

Berbaju rasmi BERSIH 5 dan bertopi putih, beliau diiringi oleh bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas menteri Umno Datuk Seri Mukhriz, yang juga anaknya.

“Ramai orang hadir hari ini tetapi kerajaan pengecut, mahu halang demonstrasi yang menjadi hak rakyat, yang dijamin dalam perlembagaan,” katanya

Ditanya sama ada perhimpunan hari ini kebanyakannya dihadiri oleh orang Cina, Mahathir berkata persoalan kaum tidak berbangkit dalam isu itu.

“Semua orang bimbang dengan kerajaan kerajaan yang ada sekarang,” katanya.

Mahathir sebelum ini dirakam turut daripada pesawat setelah dikatakan pulang daripada menghadiri acara lain di Sudan.

Kehadirannya pasti mengejutkan sesetengah pihak setelah beliau membayangkan tidak hadir acara hari ini, dalam temu bual bersama radio atas talian Radio Bangsar Utama.

Mahathir menyeru orang ramai menyertai himpunan itu bagi memberi tekanan kepada pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang berdepan dakwaan skandal 1MDB dan kemasukan wang berbilion ringgit ke dalam akaun peribadinya.

Ketika lautan manusia membanjiri ibu kota hari ini, Najib sedang menghadiri acara rasmi di Peru bersama isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Lihat Komen
ADS