Malaysiakini
BERITA

Dakwaan bayar Shafee RM9.5j: Najib perlu jawab, kata DAP

Geraldine Tong

Diterbitkan
Dikemaskini 17 Jun 2017, 6:35 pagi

Terserah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menjawab dakwaan kononnya beliau memindahkan sejumlah RM9.5 juta kepada peguam terkemuka Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, kata ahli Parlimen pembangkang.

MP Puchong dari DAP, Gobind Singh Deo berkata, walaupun terpulang kepada Muhammad Shafee untuk menjawab dakwaan itu, Najib adalah pemimpin masyarakat perlu menjelaskannya kepada rakyat.

"Terpulang kepada Shafee jika beliau mahu menjawab atau tidak. Beliau tentu tahu apa yang terbaik untuk dilakukan dalam keadaan sebegini.

"Saya lebih cenderung untuk mendesak perdana menteri untuk menjawap dakwaan itu. Beliau adalah pemimpin masyarakat dan yang terbaik ialah beliau membuat kenyataan yang jelas tidak lama lagi," kata Gobind ketika dihubungi Malaysiakini, semalam.

Sarawak Report sebelum ini mendakwa Najib membayar Muhammad Shafee sebanyak RM9.5 juta bagi mengendalikan kes mantan ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

[Baca berita penuh]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.