Akhbar bahasa Melayu, Inggeris 'benam' isu sebenar DOJ-1MDB

   

Rakyat Malaysia yang masih tidak mengakses berita dalam talian mungkin tidak sedar mengenai dakwaan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan 1MDB, jika hanya bergantung kepada muka hadapan akhbar-akhbar berbahasa Inggeris dan Melayu utama hari ini.

Sebaliknya, akhbar arus perdana berbahasa Inggeris dan Melayu pagi ini menumpukan kepada tragedi kematian remaja dibuli, T Nhaveen dan kematian dua juruterbang TUDM Diraja Malaysia.

Utusan Malaysia, bagaimanapun, memperuntukkan sedikit ruang halaman depan untuk penafian terhadap dakwaan DOJ.

Muka hadapan akhbar berbahasa Cina Sin Chew Daily, China Press dan Nanyang Siang Pau semuanya menumpukan kepada dakwaan DOJ.

Sementara itu, jika anda menyelak akhbar berbahasa Inggeris dan Melayu, anda akan dapati artikel mengenai Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali; Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Salleh Said Keruak dan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad yang semuanya menepis dakwaan DOJ.

Beberapa akhbar juga memaparkan berita penafian 1MDB, manakala New Straits Times, Utusan Malaysia dan Berita Harian menyajikan laporan tambahan mengenai laporan polis oleh NGO Jaringan Melayu Malaysia (JMM) mengenai perkara itu.

Membaca artikel berkenaan, bagaimanapun, tidak mendedahkan sebarang butiran mengenai apa sebenarnya yang didakwa DOJ.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda