Ulasan Malaysiakini

‘Budak-budak berhingus Umno sedang mengutip bola’

Zainuddin Maidin  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

ULASAN l Kesilapan moral Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menimbulkan soal keturunan dalam kepimpinan Umno hingga menjadi bahan lucu dalam Parlimen tidak penting.

Namun yang penting sekarang, tindakan itu memarakkan "fitnah" Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menutup blunder Zahid.

"Fitnah" itu telah menimbulkan prasangka buruk antara kepimpinan dan ahli akar umbi yang boleh memecah-belahkan perpaduan Umno yang seberapa daya cuba dibendung oeh presidennya Datuk Seri Najib Razak.

Semua jentera porpaganda Umno sekarang dikerahkan untuk menyemarakkan dakwaan Mahathir mengatakan Ahamda Zahid meminta pertolongannya untuk menggantikan Najib sebagai perdana menteri tidak lama selepas Najib melantiknya menjadi timbalan sebagai fitnah.

Apakah ini benar-benar fitnah?

Cuba diperhatikan dalam persengketaan Umno dengan Mahathir, Ahmad Zahid. Mahathir nampak seperti ada satu macam persafahaman antara mereka dengan dirinya tidak pernah menyerang Ahmad Zahid dan Ahmad Zahid pula berhati-hati dalam menyerang Mahathir.

Bagaimanapun Ahmad Zahid barangkali menyedari bahawa sikapnya ini disedari tidak menunjukkan kesetiaan yang cukup dan tidak membantunya ke arah No 1 dan beliau memerlukan tindakan lebih berani dan agresif untuk menyerang Mahathir.

Seperti kebiasaannya dalam beberapa kes, beliau gone overboard dan kali ini terperangkap dengan keterlanjurannya sendiri.

Mahathir kehilangan satu-satunya orang harapan dalam Umno dan Ahmad Zahid kehilangan kredebiliti di dalam dan di luar parti.

Malangnya media yang lantang ke hadapan untuk memulihkan imejnya juga tidak lagi berkredibliti, tidak dibaca dan tidak ditonton oleh ramai orang.

Kesilapan besar bukan fakta kad pengenalan (IC) Mahathir atau Mahathir pecah rahsia Ahamd Zahid minta pertolongannya untuk jadi PM.

Namun Ahmad Zahid telah memberikan senjata kepada Mahathir dalam keadaan beliau memerlukannya dan lebih buruk lagi mereka yang tampil ke hadapan untuk menjalankan gerakan pembersihan fitnah dengan mendakwa Mahathir berbohong terdiri dari hingus politik Umno.

Budak-budak ini tidak tahu sejarah Umno. Mahathir membunuh musuh politiknya Tun Musa Hitam yang mahu merebut jawatannnya dengan mendedahkan surat Musa mahu Tengku Razaleigh Hamzah disingkirkan dari parti dan marahkan Mahathir kerana melantiknya semula sebagai menteri.

Sampai sekarang Musa dan Tengku Razaleigh dalam keadaan mata berpandangan, hati berdendaman.

Mahathir tidak ada kerugian apa-apapun bila dihina sebagai keturunan keling. Ahmad Zahid telah memberikan bola changgung (istilah sepak takraw) kepada bekas perdana menteri itu tepat pada masanya. Jadi, dia tendanglah. Budak-budak berhingus Umno sedang mengutip bola.


TAN SRI ZAINUDDIN MAIDIN bekas menteri penerangan dan bekas ketua pengarang Kumpulan Utusan Melayu. Artikel ini dimuatkan kali pertama dalam blog beliau dengan tajuk asal "Fitnah apa? Zahid beri bola changgung, Mahathir tendanglah”.

Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian sidang redaksi Malaysiakini.