Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Rafizi jelaskan ketidakhadiran, dakwa bukan ejen Umno

ULASAN l Saya berterima kasih kepada semua pandangan dari dalam dan luar parti mengenai cadangan saya supaya kebuntuan mengenai kerjasama dengan PAS diselesaikan melalui kaedah pengundian perwakilan akar umbi PKR di Kongres Khas yang boleh dipanggil mengikut peruntukan Perlembagaan Fasal Fasal 19(1)(c).

Dari pelbagai pandangan itu, ada beberapa perkara yang ditimbulkan yang mengundang pelbagai soalan dari pihak media dan orang ramai.

Pertama, isu ketidakhadiran saya ke mesyuarat Biro Politik PKR yang digunakan sebagai alasan kononnya saya tidak mengetahui keputusan berunding dengan PAS itu adalah keputusan parti yang diputuskan oleh Biro Politik PKR.

Saya telah membuat keputusan untuk tidak hadir ke mesyuarat Biro Politik sejak Ogos 2016 selepas jelas perbezaan pendapat di Biro Politik yang berpanjangan akan membantutkan persediaan parti menjelang PRU14.

Ia berikutan rentetan peristiwa-peristiwa berikut:

  • Pertembungan tiga penjuru pada pilihan raya Sarawak (Mei 2016) walaupun keputusan Biro Politik adalah jelas mengekalkan persetujuan pembahagian kerusi yang diputuskan di peringkat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada ketika itu dan ditandatangani sendiri oleh Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Azmin Ali.
  • Tindakan melengah-lengahkan penyertaan HARAPAN pada pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar sehingga ke saat akhir sehingga saya terpaksa mengeluarkan satu pekeliling setiausaha agung mengarahkan jentera parti turun membantu jentera HARAPAN (dari AMANAH dan DAP ketika itu) tanpa menunggu keputusan Biro Politik yang tidak kunjung tiba.

Perbezaan pendapat dengan Azmin

Sejak Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjarakan, keputusan di peringkat Biro Politik menjadi sukar untuk dicapai bila ada perbezaan pendapat. Jika pun telah ada persetujuan di peringkat Biro Politik, jika itu tidak disukai oleh seseorang maka keputusan itu tidak dihormati malah akan dibuka balik di dalam mesyuarat Biro Politik yang seterusnya untuk ditukar kembali (seperti yang berlaku dengan keputusan perletakan jawatan pimpinan parti di dalam kerajaan Kelantan).

Akibatnya mesyuarat Biro Politik menjadi tempat polemik politik yang berpanjangan tanpa menghasilkan gerakan yang berkesan di bawah.

Keadaan ini semakin menjadi-jadi dalam isu yang paling sensitif iaitu kerjasama dengan PAS kerana ia melibatkan kerajaan negeri Selangor.

Oleh kerana pandangan timbalan presiden ialah untuk terus membuka pintu kepada PAS sehingga ke saat akhir untuk memastikan kemenangan di Selangor, sebarang langkah yang dilihat tidak disukai oleh PAS ditolak.

Maka keputusan untuk menubuhkan Pakatan Harapan (yang mana saya menjadi tulang belakangnya sebagai setiausaha agung pada ketika itu) melebarkan lagi perbezaan pendapat antara saya dan timbalan presiden.

Peristiwa-peristiwa ketika pilihan raya Sarawak dan pilihan raya kecil Kuala Kangsar dan Sungai Besar adalah berpunca dari pandangan yang mengaitkan sebarang inisiatif yang membabitkan Pakatan Harapan akan menguntungkan saya secara politik, maka ia tidak wajar disokong.

Orang kepercayaan Anwar

Menyedari hakikat ini, selepas kekalahan di plihan raya Sarawak dan pilihan raya kecil Sungai Besar/Kuala Kangsar, saya tahu bahawa masa dan tenaga saya lebih baik digunakan untuk berkempen di bawah daripada bertempur di dalam bilik mesyuarat yang tidak berkesudahan.

Seawal Ogos 2016, saya tahu kemungkinan besar saya akan dijatuhkan hukuman penjara kerana saya didakwa di bawah Akta OSA pada April 2016, maka saya telah membuat keputusan untuk melepaskan jawatan setiausaha agung kepada Datuk Saifuddin Nasution Ismail apabila dijatuhkan hukuman kerana pertukaran itu tidak menimbulkan kontroversi di mata rakyat.

Sebab utama keputusan itu (selain dari soal dijatuhkan hukuman) ialah kerana saya percaya tenaga dan masa saya lebih baik digunakan untuk memastikan kempen dan persediaan PKR/HARAPAN di kerusi-kerusi penting (kerusi marginal yang kalah tipis) berjalan baik; daripada dihabiskan di dalam pertempuran politik di atas.

Tambahan pula, Saifuddin adalah orang kepercayaan Anwar dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail dan juga diplomat PKR di dalam Pakatan Harapan yang paling kanan (sejak Pakatan Rakyat lagi).

Maka saya membuat keputusan untuk mengambil tanggungjawab menyediakan jentera dan kempen pilihanraya di kerusi-kerusi marginal yang saya telah usahakan melalui INVOKE sejak Ogos 2016 lagi.

Tuduhan ejen Umno

Sudah tentu semua keputusan ini dibincangkan dengan Anwar dan Dr Wan Azizah. Walaupun berat, mereka memahami keadaan pada ketika itu dan kami menyesuaikan aturan menguruskan parti dan memimpin kempen rakyat untuk memastikan kompromi itu membuahkan hasil kepada rakyat dan parti: iaitu sedang timbalan presiden diberikan peluang mengusahakan satu muafakat dengan PAS untuk mencari jalan satu lawan satu, saya pula diberikan peluang membina kempen di bawah di kerusi-kerusi marginal melalui INVOKE.

Saya memberikan laporan dan maklumbalas kepada presiden dan setiausaha agung setiap minggu dalam mesyuarat mingguan kami. Saya juga adalah perunding yang mewakili PKR dalam merundingkan kerusi di peringkat Pakatan Harapan.

Maka sementara saya mungkin tidak ke Biro Politik, itu tidak bermakna saya tidak tahu perkembangan parti kerana saya bermesyuarat dengan presiden, setiausaha agung (dan Pengarah Pilihanraya Nurul Izzah Anwar, pada masa yang melibatkan pilihanraya) setiap minggu.

Namun, saya juga tahu bahawa di saat akhir menjelang PRU14 ini, saya tidak nampak bagaimana Biro Politik atau Majlis Pimpinan Pusat boleh mencapai persetujuan yang mendamaikan semua pihak mengenai kerjasama dengan PAS.

Sebab itu saya mengutarakan bahawa cara paling baik ialah dengan menyerahkannya kembali kepada akar umbi melalui Kongres Khas.

Mengenai tuduhan saya ialah seorang ejen Umno dan rujukan kepada “Ponorogo” seperti yang dituduh oleh Saudari Latheefa Koya (ahli Majlis Pimpinan Pusat), kempen mengaitkan saya sebagai ejen Umno bukanlah satu perkara yang baru.

Akui jumpa Zahid Hamidi

Saya sedia maklum sejak lebih setahun yang lepas ada cerita yang dibawa di bawah kononnya saya telah dibeli oleh Umno (melalui Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, sebab itu nama jolokan disebut “Ponorogo”) untuk menghancurkan PKR dari dalam sebagai pertukaran kepada tidak ke penjara (kerana saya ada banyak kes di mahkamah).

Saya berlapang dada dan tidak akan menjawab tuduhan-tuduhan itu kerana kita kesuntukan masa. Masa dan tenaga saya lebih baik ditumpukan kepada membina kempen di kerusi-kerusi marginal yang dibantu INVOKE dengan turun ke bawah berkempen setiap minggu.

Saya juga boleh mengesahkan bahawa saya tidak pernah berjumpa mana-mana menteri atau pimpinan kanan Umno/Barisan Nasional seumur hidup saya selain berselisih di Parlimen.

Saya hanya bertemu Ahmad Zahidi sekali sahaja di mahkamah dalam tahun 2012 untuk menyelesaikan kes saman beliau terhadap saya. Saya mengisytiharkan harta setiap tahun secara berkanun dan saya yakin rakyat tahu saya tidaklah ada kekayaan yang disyaki hasil dari sogokan.

Saya memaafkan Latheefa dan semua yang membuat pelbagai tuduhan terhadap saya. Saya tahu pandangan politik selalunya penuh dengan emosi, namun kita semua mempunyai niat yang sama iaitu untuk menewaskan Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Umno/BN.

Saya tahu ramai yang sering merasakan saya mengancam kedudukan politik mereka. Sebenarnya saya telah dijatuhkan hukuman penjara dan besar kemungkinan akan dihalang dari bergiat di dalam politik untuk satu tempoh melebihi tujuh tahun.

Saya tidak pasti sama ada saya akan kekal di dalam politik selepas saya menjalani hukuman (jika rayuan ditolak) kerana saya tidak boleh membaca masa depan. Oleh itu, saya tidak sewajarnya dilihat sebagai satu ancaman politik kepada rakan-rakan; sekadar seorang yang sudah terbiasa bersuara apabila saya berbeza pendapat.

Saya mengajak kesemua anggota PKR dan Pakatan Harapan untuk menumpukan tenaga dan masa kepada usaha menumpaskan Umno/BN selaras dengan keputusan Majlis Presiden semalam.


RAFIZI RAMLI adalah ahli parlimen Pandan dan merangkap naib presiden PKR.

Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS