Saman 1MDB: Mahkamah AS benarkan penangguhan DOJ

   

Sebuah mahkamah di Amerika Syarikat bersetuju membernarkamn permohonan Jabatan Keadilan (DOJ) Syarikat untuk menangguhkan saman pelucutan sivil terhadap aset yang didakwa dibeli dengan dana yang diselewengkan dari 1MDB.

DOJ, bulan lalu, memohon penangguhan dalam prosiding sivil untuk mengelakkan perbicaran itu menjejaskan siasatan jenayah yang berterusan.

"Mahkamah mendapati tidak ada alasan untuk meragui dakwaan kerajaan bahawa siasatan jenayah sedang dijalankan ke atas tuduhan pengubahan wang haram yang menjadi asas bagi semua kes pelucutan sivil ini," petik dokumen mahkamah yang ditandatangani oleh seorang hakim wilayah di AS.

Mahkamah mengambil maklum bahawa bahawa DOJ telah menyatakan pendedahan fakta dalam kes itu boleh mendedahkan kaedah penyiasatan manakala saksi dan pemberi maklumat pula berkemungkinan terdedah kepada intimidasi atau tindak balas, dan ini menimbulkan potensi untuk bukti dimusnahkan.

"Memandangkan sifat kompleks jenayah yang didakwa itu dan melibatkan isu politik serta diplomatik yang sensitif, adalah jelas bahawa pendedahan sebarang maklumat penting oleh kerajaan boleh membahayakan operasi siasatan jenayah.”

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN:
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda