Berita Malaysiakini

Banjir di Johor makin buruk

Bernama  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Keadaan banjir di Johor pada pagi ini semakin memburuk dengan 1,395 mangsa daripada 376 keluarga dilaporkan berada di 13 pusat pemindahan sementara (PPS) di tiga daerah terjejas berbanding hanya 1,245 orang pada malam tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar, Pendidikan dan Penerangan negeri Datuk Ayub Rahmat berkata 103 mangsa daripada 22 keluarga ditempatkan di empat PPS di Segamat; 1,261 mangsa daripada 347 di lapan PPS di Mersing dan 31 mangsa daripada tujuh keluarga di sebuah PPS di Kota Tinggi.

Kesemua mangsa di Segamat merupakan penduduk dari Kampung Seberang Batu Badak, Kampung Pogoh Tengah dan Kampung Tekam.

Di Mersing pula, mangsa adalah penduduk Kampung Tenglu Besar, Kampung Air Papan, Kampung Baru Jemari, Kampung Sungai Muka Dua, Kampung Orang Asli Labong, Kampung Air Merah manakala di Kota Tinggi (Kampung Perepat).

Beliau berkata Sekolah Kebangsaan Punan di Kluang pula turut ditutup ekoran terputus hubungan akibat bencana itu.

“Selain itu, SK Ladang Mutiara dan SK Seri Sedohok dalam Kluang turut terputus hubungan, namun masih beroperasi,” katanya dalam kenyataan di Johor Bahru hari ini.

Ayub berkata Jalan Telok Arung di Mersing masih ditutup sepenuhnya akibat runtuhan cerun dan orang ramai boleh menggunakan laluan alternatif iaitu Jalan Tanjung Resang-Jalan Mersing atau Endau-Jalan Air Papan.

Laluan ke Kampung Batu 7 di Jementah, Segamat turut terputus hubungan akibat dinaiki air dan pemantauan sedang dilakukan oleh agensi berkaitan dan pejabat daerah.

- Bernama